Negatieve, politieke uitspraken raken agrariërs in het hart

Groningse boeren en tuinders delen broodjes uit voor station Groningen

Boeren en tuinders zijn in hun hart geraakt door de vele negatieve, politieke uitspraken over hen. Het steekt dat ze worden weggezet als 'probleem' waar een 'oplossing' voor moet komen. Om de samenleving al het waardevolle waar de land- en tuinbouw voor zorgt te laten zien, delen Groningse boeren en tuinders dinsdagmiddag 1 oktober voor het Centraal Station in Groningen belegde broodjes uit.

Met deze actie willen ze met voorbijgangers in gesprek komen over de rol en positie van de land- en tuinbouw en de zorgen delen die er leven onder boeren en tuinders. De Groningse actie – van 12.00 tot 17.00 uur - sluit aan bij de boerenprotestactie op 1 oktober in Den Haag. Boeren en tuinders zijn het spuugzat om steeds neergezet te worden als een ‘probleem’ waar een ‘oplossing’ voor moet komen. De uitspraak van D66 dat de veestapel in Nederland gehalveerd moet worden, was de druppel die de emmer over liet lopen bij boeren.


Beeld bij de campagne #trotsopdeboer

Koude kleren
"We willen laten zien dat het ons allemaal niet in de koude kleren gaat zitten", zegt Alma den Hertog, regiobestuurder bij LTO Noord. "We voelen boosheid, emotie en zorg om de toekomst. We staan midden in de maatschappij en vervullen een sleutelrol. Niet alleen als producent van veilig en vers voedsel van hoge kwaliteit, maar ook als leverancier van groene energie, natuurbeheer en boerennatuur, leefbaarheid platteland, biodiversiteit, recreatie, werken en (be)leven op het platteland. Het gevoel dat dat er niet meer toe doet, raakt ons in ons hart. Wij boeren staan aan de basis van een gezonde en duurzame leefomgeving, nu en in de toekomst. Daar maken we ons hard voor. Daarom zijn we met elkaar trots op onze boeren."

#trotsopdeboer
De oproep om op 1 oktober actie te voeren, maakt een enorme energie onder boeren en tuinders los. Om de hartenkreet van boeren krachtig en vanuit gezamenlijkheid te laten horen, spelen LTO Noord en andere agrarische partners onder #trotsopdeboer hierop in. Via sociale media, spandoeken langs wegen ('Boeren blijven broodnodig') en landelijke advertenties wordt iedereen opgeroepen zijn trots op de boer te delen.

Maatschappelijke waardering
"Boeren en tuinders werken elke dag, het hele jaar door, ongelofelijk hard om Nederland van groene en gezonde producten te voorzien", stelt Den Hertog. "We leveren een bijdrage aan het voedselvraagstuk van een groeiende wereldbevolking. De maatschappelijke waardering daarvoor is groot. Helaas blijkt dat niet altijd uit het politieke debat. Dat is teleurstellend en frustrerend. We roepen de politiek dan ook op om trots te zijn op de Nederlandse agrarische sector en naast ons te gaan staan in plaats van te polariseren, zodat we met onze ambities en innovatiekracht koploper kunnen blijven."

Veel boeren en tuinders zullen dinsdag in Den Haag te vinden zijn. "‘Vanuit de LTO Noord afdelingen in de provincie Groningen hebben we besloten om op dinsdag 1 oktober ook in Groningen een publieksvriendelijke actie te organiseren. Zo zijn wij ook in de regio zichtbaar", aldus Den Hertog.

De publieksactie is van 12.00 tot 17.00 uur op het Stationsplein in Groningen.

Bron: LTO Noord


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.