Oostland Company teelt paprikaras Originale

"Voor vrij lage kas was dit het beste oranje ras"

Oostland Company teelt in totaal op vier locaties 16 ha paprika, waaronder de rode Enza Zaden rassen Mavera en Maranello. Op de locatie in Bergschenhoek staat 3,5 ha van het oranje ras Orginale (E20B.0261). Teler Michael Bracke vertelt wat zijn ervaringen zijn nu hij dit ras het eerste jaar heeft geteeld.

“Wij kiezen altijd voor verschillende kleuren paprika’s op onze locaties. In deze kas wilden we dit jaar een oranje ras telen. Aangezien dit een vrij lage kas is en Orginale een niet al te lang gewas heeft, was de keuze snel gemaakt,” vertelt Michael.

Grove vruchten
Orginale valt wat Michael betreft onder andere op doordat hij zeer sterk is tegen neusrot. “En qua productie is het het beste ras voor dit type kas. Daarnaast levert hij vrij grove vruchten. In het begin van de teelt had ik vruchten van 210-220 gram. Nu is dat 180 gram, wat zeker gezien de warmte nog erg goed is.”

Luchtig telen
Over het algemeen is Michael tevreden over de teelt. In het begin had hij wat problemen met de zetting, maar door meer generatief te sturen, is dat goed gekomen. “Belangrijk is ook om luchtig te telen. Doordat het gewas vrij snel groeit, had ik veel vocht in de kas. Dit was niet goed voor de vruchtwand, die werd wat zacht. We sturen nu op een wat dikwandigere vrucht en sindsdien is de kwaliteit goed. Dat is ook de feedback die ik vanuit de handel krijg.”

Lengte
“In het begin van de teelt liet Orginale heel veel lengtegroei zien. We waren zelfs even bang dat hij niet in de kas zou passen. Maar richting de zomer wordt hij generatief en schakelt hij korter. Een paar weken geleden dachten we nog dat we de draad zouden halen, maar nu blijft hij toch gemiddeld 20 cm onder de draad.”

Zomer
Begin mei is diffuus krijt op de kas aangebracht, ter bevordering van de groei en behoud van vruchtkwaliteit in de zomer. Midden augustus is dit er weer afgehaald. “Om de zetting te stimuleren, hebben we een groot dag/nachtverschil aangehouden: 22 °C dag en 16/17 °C nacht.”

Goed plannen
Michael merkt op dat Orginale een ras is dat vrij snel doorkleurt. “Je moet dat goed in de gaten houden, want hij kan zomaar in 3 dagen van een beetje oranje naar helemaal oranje gaan. Qua arbeid moet je dat goed plannen.” De rest van de teelt ziet er volgens Michael goed uit. “Er zit nog voldoende zetting aan om de resterende periode voldoende productie te houden.”

Oranje of geel?
Of er volgend jaar weer een oranje ras in de kassen van Oostland Company staat, is nog niet duidelijk. “We zijn nu aan het kijken naar geel. De combinatie van een rood en geel ras, verkoopt namelijk makkelijker dan rood-oranje. Indien er toch voor oranje wordt gekozen is Orginale zeker een goede optie. Alleen zou ik hem dan wel in een andere kas telen. Daar komt hij denk ik nog beter tot zijn recht,” aldus Michael.

Voor meer informatie: 
Enza Zaden Nederland
+31 (0)228 350 100
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.