Bergplant koos op verzoek handel dit seizoen voor groene paprika

"Kwalitatief is Barkley (E20B.0263) heel goed de zomer doorgekomen”

In Bergschenhoek staat het paprikabedrijf Bergplant. Jarenlang stond de 6,65 ha kassen vol met gele of rode paprika’s, maar sinds dit jaar regeert de kleur groen. Deze verandering is met name gedreven door de vraag vanuit de handel. Als vrije teler is Bergplant niet gekoppeld aan een telersvereniging of handelshuis. “Het handelshuis waar we nu aan leveren, was op zoek naar een groen ras en een betrouwbare teler. Na overleg met onze teeltvoorlichter en Enza Zaden vertegenwoordiger Frank Duijndam hebben wij voor het ras Barkley gekozen.”

Aan het woord is teler Corwin Oosthoek. Hij vertelt over zijn ervaringen met het ras.

Barkley staat in Bergschenhoek op een 2-stengel V-systeem in een duoblok. “Dat duoblok is gekomen toen we overgingen van een 4-stengel naar een 2-stengelsysteem,” legt Corwin uit. “Omdat we druppelaars tekort kwamen, zijn we overgestapt op een duoblok.” En dat bevalt goed. “Alleen aan het begin van het jaar staan de planten wat dicht op elkaar, waardoor het lastiger is om zetting te krijgen.”

Vruchtgewicht
Barkley doet het goed in dit systeem. Als positieve eigenschappen van dit ras noemt Corwin de kwaliteit, donkergroene kleur en arbeidsvriendelijkheid. De teelt verloopt tot nu toe naar tevredenheid. “Het is wel belangrijk om goed op de grofheid te blijven sturen. Doe je dat niet, dan wordt hij in warme periodes wat te licht.”

Bij het eerste zetsel kwam het gemiddeld vruchtgewicht rond de 200 uit. “In de zomer heb ik op het laagst 155 gram gehad. Vergeleken met collega-telers met andere rassen is dat nog netjes. Nu begint het gewicht weer op te lopen richting de 170.”

De teelt
Barkley is gezaaid op 26 oktober en geplant op 23 november. “De uitdaging in het begin was om zetting te krijgen. Vanwege de kleine plantjes hielden we in het begin een temperatuur aan van 21 °C rond aan.  Richting zetting werd dat een voornacht van 15 °C, nanacht van 19 °C en 20,5 °C dagtemperatuur. En later gewoon 16,5 °C nacht en 20,5 °C dag.”

Bij Bergplant hebben ze geen diffuus op het dak, maar schermen ze wel. “Wat ik heel positief aan Barkley vind, is dat hij heel weinig last heeft van zonnebrand. En ook het percentage neusjes is zeer laag. Kwalitatief is hij de zomer gewoon heel goed doorgekomen.”

Belangrijk om te weten voor telers die dit ras willen zetten is dat je Barkley moet snijden. Dat kan voor groene telers een minpuntje zijn, denkt Enza. “Maar omdat ik rode rassen gewend ben, is het voor mij geen probleem,” aldus Corwin.

Mooie paprika’s
De handel is zeer tevreden over Barkley. “Ik krijg van verschillende kanten te horen dat wij nog steeds van die mooie paprika’s leveren. Eigenlijk zijn de reacties het hele jaar door positief.” Of Corwin Barkley volgend jaar weer teelt, hangt af van de wensen van de handel. “Het enige wat ik anders zou doen, als ik nog een jaar doorga met Barkley, is dat ik minder op 2 ga toppen. Meer op 1 toppen, om te voorkomen dat de vruchten te licht worden.”

Voor meer informatie: 
Enza Zaden Nederland
+31 (0)228 350 100
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.