Na aangenomen motie hoop op snel duidelijkheid

Europees Parlement tegen octrooi op klassieke veredeling

In het Europees Parlement is nagenoeg unaniem een motie aangenomen die oproept snel een einde te maken aan octrooien op klassieke veredeling. 

Het leek er eerder al op dat dit soort octrooien van de baan waren toen het Europees Octrooi Bureau (EOB) besloot om per 1 juli 2017 geen octrooi meer te verlenen op planten met eigenschappen die ‘het product zijn van wezenlijk biologische processen’. Dit besluit werd echter juridisch aangevochten waardoor er nu grote onduidelijkheid heerst, zo schrijft Plantum.

De hoogste juridische instantie van het EOB, de Grote Kamer van Beroep, buigt zich er nu over. In deze procedure mogen partijen hun standpunt inbrengen. Door de aangenomen resolutie kan het Europees Parlement zo’n inbreng formuleren.

Drie Nederlandse Europarlementariërs, te weten Jan Huitema (VVD), Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bert-Jan Ruissen (SGP), hebben een belangrijk aandeel gehad in de totstandkoming van de resolutie. Niels Louwaars, directeur van Plantum, geeft aan 'zeer dankbaar te zijn voor de enorme inzet van deze Europarlementariërs' om dit, voor veredelaars en ook de Nederlandse telers zo belangrijke onderwerp, 'krachtig op de agenda te zetten'.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven