Per 2020 verder als Nederlands’ grootste afzetvereniging voor glasgroenten

Best of Four en Van Nature gaan samen

Tijdens de Algemene Ledenvergaderingen van afzetcoöperaties Best of Four en Van Nature hebben de leden gisteravond ingestemd met een fusie van hun verenigingen. Per 1 januari 2020 zal de coöperatie verdergaan als één vereniging.

Van links naar rechts: Jan Oosterom, Ton van Dalen, Aad Sonneveld en Hans Prins (foto: Leander Fotografie).

Een grote stap voor de coöperaties, die met deze krachtenbundeling verwachten nog meer voordeel voor hun leden te behalen, nu en in de toekomst. Met 265 leden en 1.029 ha glasgroenten wordt de nieuwe coöperatie in één keer de grootste afzetvereniging voor glasgroenten in Nederland. Daarnaast wordt de vereniging met 2.105 ha vollegrondsgroente en 1.682 ha fruit ook in deze gewassen een grote speler.

Groter volume
Beide directies en besturen zien een groter volume als belangrijkste antwoord op de toenemende inkoopkracht, die zij bij zowel retail als handel ervaren. De overeenkomsten van beide verenigingen zijn sterker dan de onderlinge concurrentie, zo laten zij weten.

Samen streven zij ernaar om een kostenefficiënte organisatie te blijven met als doel de beste prijs voor haar leden uit de markt te halen. Door haar omvang verwacht de nieuwe vereniging een serieuzere gesprekspartner te worden voor overheden en (retail-)organisaties en de producten van haar leden nog beter te kunnen vermarkten.

Daarnaast helpt deze stap de continuïteit van de nieuwe coöperatie voor haar leden te waarborgen met een betrouwbaar en relatief goedkoop afzetsysteem en een efficiënte organisatie.

Bestuur en directie
Het bestuur van de nieuwe coöperatie wordt samengesteld uit de voormalig bestuurders van de twee coöperaties. Jan Oosterom van Best of Four wordt voorzitter, daarbij ondersteund door vier bestuurders van Van Nature en vier van Best of Four. De nieuwe directie bestaat uit Ton van Dalen als commercieel directeur en Hans Prins als financieel directeur. De naam van de nieuwe vereniging laat nog even op zich wachten; deze zal voor 1 januari 2020 worden onthuld.

De vereniging mag dan groter worden; als het aan bestuur en directie ligt wordt deze niet minder wendbaar. Zij streven naar het behoud van een kleine, flexibele en slagvaardige organisatie die snel kan inspelen op ontwikkelingen bij telers en in de markt. Uitgangspunt is een daadkrachtige coöperatie met betrokken leden, die het beste de belangen van haar leden dient. Zowel in de afzet met klanten, als richting andere stakeholders in de sector.

GMO
Door samengaan van de coöperaties zal een betere benutting van GMO-gelden worden bereikt. Daarnaast kan, naast een vernieuwingselement, ook een verdere concentratie van aanbod worden gerealiseerd.

Voor meer informatie:
Best of Four
www.bestoffour.nl Van Nature

www.nature.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven