Russische markt wagenwijd open voor indoor aardbeienteelt

De Russische glastuinbouw heeft de laatste tijd een enorme groei doorgemaakt en er zijn veel nieuwe projecten gerealiseerd. Maar zijn er nog wel mogelijkheden voor groei nu deze markt steeds stabieler wordt? Een van de potentiële groeimarkten is de indoor teelt van aardbeien. Het Russische adviesbureau NEO Consult heeft dit marktsegment in een nieuw rapport nader bekeken.

Allereerst enkele algemene gegevens over de Russische markt voor de aardbeienteelt het hele jaar door:

Marktcapaciteit: 220.000 ton
Interne productie: 170.000 ton
Aandeel in de industriële aardbeienproductie: 3%
Mogelijke groei van de aardbeienproductie door aangekondigde projecten: 6.000 ton
Invoervolume aardbeien: 50.000 ton
Mogelijke importvervanging (exclusief de projecten): 20-25.000 ton.
Gemiddelde jaarlijkse verkoopprijs: € 6,09 per jaar
Ongebruikt marktaandeel: 14.000 ton, wat gelijk staat aan 93 ha kassen met een productiviteit van 15 kg/vierkante meter, of
56 ha kassen met een productiviteit van 25 kg/vierkante meter

Volgens het rapport zijn er in Rusland geen kassen met groeilicht voor de aardbeienteelt. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van vloeitechnieken in het open veld en van plastic foliekassen.

In de winterperiode zijn alleen geïmporteerde aardbeien op de markt aanwezig. Alle projecten die momenteel in bedrijf zijn, zijn tunnels en plastic foliekassen zonder verlichting (momenteel zijn er geen projecten met verlichting voor teelt het hele jaar door).

Mogelijkheden voor aardbeienteelt het hele jaar door
De beschikbaarheid van aardbeien is beperkt. In de herfst, winter en lente is de binnenlandse productie bijna onbestaand - aardbeien worden dan geïmporteerd.

Bron: Federale Rijksdienst voor de Statistiek, federale douane, analyse door NEO Center

90% van de aardbeien worden geconsumeerd van maart tot juli. Ook wordt 99,6% van de gewassen in deze periode geoogst.

Hedendaagse glastechnologieën (substraatteelt, fotocultuur) maken het mogelijk om het hele jaar door aardbeien te telen om aan de marktvraag van herfst tot voorjaar te voldoen. Er zijn echter geen projecten aangekondigd die betrekking hebben op de industriële aardbeienteelt in fotocultuur, wat een potentieel voordeel biedt voor nieuwe spelers.

Stabiele invoer van aardbeien
Wat de invoer betreft, wordt er jaarlijks ongeveer 50.000 ton aardbeien ingevoerd, waarvan het merendeel uit Wit-Rusland.


Bron: Federal State Statistics Service, analyse door NEO Center


2018 import per land, in duizend ton. Bron: Federale Rijksdienst voor de Statistiek , analyse door NEO Center

Vervanging van de invoer en marktgroei
Met betrekking tot de vervanging van importvolumes, de marktgroei qua consumptie van rood fruit en de toegang tot rood fruit in de winter, worden in het verslag de volgende conclusies getrokken:

Het hele jaar door kunnen kassen de invoer gedeeltelijk vervangen en nieuwe consumptievolumes creëren in de periode van september tot maart.
Turks rood fruit zal van april tot juni moeilijk te vervangen zijn vanwege de lage kosten en de goede uitelijke kwaliteiten.
Servisch rood fruit kan gedeeltelijk worden vervangen door Russisch rood fruit indien de prijzen voor het ingevoerde en lokaal geproduceerd rood fruit verenigbaar zijn.
In mei en juni is gedeeltelijke vervanging van Moldavisch, Chinees en Armeens rood fruit mogelijk. Het grootste risico van de invoervervangingsstrategie ligt in de opheffing van het invoerverbod voor levensmiddelen en de daaruit voortvloeiende invoer van Griekse aardbeien in Rusland.

Bron: Federale Rijksdienst voor de Statistiek, analyse door NEO Center

Potentieel voor Russische aardbeientelers
De capaciteit van de grootste aardbeientelers is 4,6 duizend ton. In de komende jaren is een capaciteitsgroei van 6.000 ton mogelijk door de voltooiing van de aangekondigde projecten.

Bron: Open gegevens, analyse door NEO Center

Hoge marktprijzen
De werkelijke marktprijzen zijn aanzienlijk hoger dan die welke door de Federale Rijksdienst voor de Statistiek (Rosstat) worden gerapporteerd, zelfs tijdens het hoogtepunt van het open veldseizoen, zoals blijkt uit onderstaande grafiek. De gele lijn geeft de verkoopprijzen weer die door de X5 Retail Group worden gerapporteerd.

Bron: Federale Rijksdienst voor de Statistiek (Rosstat), verkoopgegevens per handelsketen X5, productiestatistieken in de Krim, NEO Center-analyse

De economie van een aardbeienkas
Volgens het rapport is de netto operationele marge van een plastic folie kasproject 35-40%. De productiemarge voor jaarrond projecten met verlichting is hoger.

Mogelijke besparing in de aardbeienteelt in plastic foliekassen zonder verlichting. Bron: Bedrijfsgegevens, SPARK, open bronnen

Voor meer informatie:

NEO Consult
123242 Russia, Moscow
Novinsky blv., 31
+7 (495) 739-39-77
info@neoconsult.ru
www.neoconsult.ru


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.