KUBO introduceert nachtkoeling in Ultra-Clima kas

"Met nachtkoeling wordt glastuinbouw ook in tropische regio's beter mogelijk"

Met een nieuw systeem om nachtkoeling toe te passen in de inmiddels bekende Ultra-Clima kas, krijgen telers in tropische klimaten de mogelijkheid om hoge nachttemperaturen terug te brengen naar gewenste waarden. "Daarmee is het mogelijk om zowel de productie als de kwaliteit te verhogen en jaarrond te telen", aldus KUBO dat het nieuwe systeem ontwikkelde. "Wij verwachten dat het systeem een doorbraak betekent voor (sub)tropische regio's in de wereld waar glastuinbouw nog niet mogelijk is."

In veel tuinbouwlanden in de wereld koelt het ‘s nachts onvoldoende af. Voorbeelden zijn de oostkust en het zuiden van de VS, de Chinese oostkust, Japan en Zuid-Korea. Daar blijft de temperatuur en relatieve vochtigheid ‘s nachts hoog. Bij een te hoge gemiddelde temperatuur dalen zowel productie als kwaliteit. Ook ontstaan er problemen om jaarrond te telen, een behoefte die vooral groot is in regio’s waar ‘local for local’ wordt geteeld.

Het bestaande pad-and-fansysteem dat gangbaar is om kassen te koelen, voldoet niet bij een te hoge RV. Daarom heeft KUBO gezocht naar een nieuw type koeling voor de nacht.

Aanvaardbare nachttemperatuur
Voor de koeling maakt KUBO gebruik van water/lucht-warmte- en koudewisselaars, geïntegreerd in de luchtbehandelingskasten van de Ultra-Clima kas. De scherminstallaties worden na zonsondergang gesloten en door het recirculeren van gekoelde kaslucht gaat de temperatuur van lucht in de kas stapsgewijs terug. Daarmee zijn telers in staat om de kastemperatuur in de nacht naar een aanvaardbaar niveau terug te brengen. "Ondanks de zware buitencondities blijft het gewas in balans en houdt de teler een optimale productie en kwaliteit", zegt Wouter Kuiper, CEO bij KUBO. "Een bijkomend voordeel is dat het systeem niet alleen geschikt is als nachtkoeling maar ook overdag kan functioneren. Mits dit uiteraard economisch haalbaar is."

Effecten in de praktijk
De eerste twee systemen zijn al in gebruik, in Ultra-Clima kassen in Japan en Zuid Korea. Nog dit jaar wordt het concept geïnstalleerd in nog negen kassen die in aanbouw zijn: één in Japan, twee in Zuid-Korea en vijf in China. Ton Fransen van het gelijknamige adviesbureau, die namens KUBO telers in Ultra Clima kassen begeleidt, heeft de grote effecten van het systeem al in de praktijk gezien. "In Japan is Kunieda de enige rozenkwekerij die de nachtkoeling in gebruik heeft. Het bedrijf is daardoor in staat om het hele jaar rozen van voldoende lengte en knophoogte te leveren. Op een locatie als deze levert het systeem een ideaal klimaat op."

Telen in tropische gebieden
Het systeem is bruikbaar voor alle kasgewassen, zowel groenten en fruit als sierteelt. Wouter: "We verwachten dat nieuwe markten binnen bereik komen waar tot nu toe niet of nauwelijks kon worden geteeld, zoals subtropische en tropische klimaten rond de evenaar."

 

Voor meer informatie:
KUBO Group
info@kubo.nl
www.kubogroup.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven