Een hoger HDL-gehalte (goede cholesterol) kan vermoeidheidsklachten bij MS-patiënten verminderen, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Buffalo.
Het proefonderzoek, dat gericht was op het effect van het vetgehalte in het bloed op vermoeidheidsklachten als gevolg van de ziekte multiple sclerose, wees uit dat het verlagen van het totale cholesterolgehalte vermoeidheid verminderde.
De resultaten werden onlangs gepubliceerd in PLOS ONE.
Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht bij multiple sclerose patiënten en is van grote invloed op de kwaliteit van leven en werken. De behandelingsmogelijkheden zijn echter beperkt en de medicijnen die voorgeschreven worden om deze klacht te behandelen, hebben vaak ongewenste bijwerkingen.
"Ons onderzoek had betrekking op de rol van het lipide- en vetmetabolisme op vermoeidheid," vertelt onderzoekster Murali Ramanathan. "Dit is een nieuwe bevinding die mogelijk deuren naar nieuwe behandelingsmethoden voor vermoeidheidsklachten opent."
In eerdere onderzoeken heeft Terry Wahls, bedenker van het Wahls Protocol-dieet, aangetoond dat dieetgebaseerde interventie in combinatie met oefeningen en elektrische spierstimulatie (NMES) effectief zijn voor het verminderen van vermoeidheidsklachten. De fysiologische veranderingen, die ten grondslag lagen aan deze verbeteringen, waren echter nog onbekend.
De onderzoekers keken naar veranderingen in de body mass index (BMI), de inname van calorieën, het totale cholesterol, HDL, triglyceriden en het LDL, ook wel bekend als 'slechte cholesterol'. De vermoeidheid werd gemeten aan de hand van een Fatigue Severity Scale.
De onderzoekers volgden gedurende een jaar 18 patiënten met progressieve multiple sclerose die zich aan het Wahl-dieet hielden, dat rijk is aan groenten en fruit. Het dieet raadt het eten van vlees, plantaardige eiwitten, visolie en B-vitamine aan. Het eten van gluten, zuivel en eieren wordt echter afgeraden.
De patiënten deden ook mee aan een programma bestaande uit stretch- en krachtoefeningen, NMES-stimulatie, meditatie en zelfmassages om stress te verminderen. Het volgen van het dieet bleek echter het meest effectief om vermoeidheid tegen te gaan.
"Het hogere HDL-gehalte had het grootste effect op de klachten," zegt Ramanathan. "Mogelijk speelt goed cholesterol een essentiële rol bij de opname van glucose in de spieren."
De patiënten hadden een lagere inname van calorieën waardoor hun BMI daalde en het gehalte aan triglyceriden en LDL afnam. Deze factoren hadden geen effect op de vermoeidheid.
Voor meer informatie:
Marcene Robinson
University at Buffalo
Tel: 716-645-4595
[email protected]