Op 5 september vindt het mini-symposium ‘Tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen’ plaats in het Rotterdamse BlueCity. Een aantal vooraanstaande onderzoekers én ondernemers zal hun visie geven op de mogelijkheden van ‘tuinbouwafval’ in bouwmaterialen.
De biobased economie biedt grote kansen voor de tuinbouw. Zo kunnen tuinbouwreststromen op verschillende manieren verwaard worden. Daarom organiseert Biobased Greenport West-Holland van 2 tot en met 6 september ‘De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen’. Tijdens deze week zijn er onder meer een excursie op 3 september (naar het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam) en een mini-symposium op 5 september.
Programma
Het mini-symposium is in het Rotterdamse BlueCity (het oude zwembad Tropicana, aan de oever van de Maas). Om 9.00 is de ontvangst, de start is rond 9.30 uur. Daarna is er een aantal sprekers. Om 11.30 is er een afsluitende lunch. Dagvoorzitter is Tanja Voogd, Business Developer Energie/Circulair bij InnovationQuarter.
Voor het mini-symposium zijn de volgende sprekers vastgelegd:
Willem Böttger (Centre of Expertise Biobased Economy)
Willem Böttger is binnen het Centre of Expertise Biobased Economy verantwoordelijk voor het lectoraat Biobased Bouwen. Hij is ook directeur innovatie bij NPSP, een bedrijf dat biobased, vezelversterkte kunststof producten voor de bouw, design, mobiliteit en industrie ontwikkelt. NPSP won de prijs voor het duurzaamste bedrijf in de Nederlandse rubber- en kunststofindustrie.
Kees van Wuyckhuyse (GreenHuus)
Kees van Wuyckhuyse is architect en interieurarchitect. Daarnaast is hij CEO van GreenHuus, een eco-hotelconcept dat volledig cradle to cradle en zelfvoorzienend is. Zo gebruikt GreenHuus zonnepanelen en zonnecollectoren voor de productie van energie en accu’s van lood-kristal voor de opslag van energie.
Jamie Hornis (BlueCity)
Jamie Hornis studeerde Interactive media design aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Bij BlueCity is ze onder meer designer. BlueCity is de Rotterdamse broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen. Tijdens het mini-symposium geeft ze een trendpresentatie.
Joost Vette (Fungalogic)
Joost Vette werkt bij startup Fungalogic, dat circulaire thermische- en akoestische isolatiematerialen ontwikkelt van mycelium en biomassa reststromen. Daarnaast is hij docent-onderzoeker bij de Avans en HZ hogescholen op het expertisegebied Biobased Bouwen, gericht op het ontwikkelen, valoriseren en uitdragen van kennis over de toepassing van biobased bouwmaterialen, met een focus op mycelium composieten.
bron: Innovation Quarter & Greenport West-Holland. U kunt zich hier aanmelden.