Mening deelnemers Holland Paviljoen verdeeld: 9 voor doorgaan, 4 voor uitstel

Gaat de Asia Fruit Logistica door in september? Beursorganisatie biedt deelnemers optie in december aan

Tholen - De ontwikkelingen in Hong Kong zorgen bij de organisatie van de Asia Fruit Logistica voor de nodige hoofdbrekens. Afgelopen weekend is er een mail gestuurd naar de standhouders waarin ze twee opties zijn voorgelegd: of de Asia Fruit Logistica wordt gewoon van 4 t/m 6 september gehouden of de beurs wordt gehouden op  alternatieve data van 11 t/m 13 december. Uiterlijk dinsdag, twee weken voor aanvang van de beurs, wil de organisatie duidelijkheid bieden over het al dan niet doorgaan van de beurs.

Ger van Burik van de Holland Fresh Group bevestigt de vraag die de beursorganisatie naar de standhouders heeft neergelegd. "Ik heb de boodschap direct uitgezet bij de deelnemers van het Holland Fresh Group Paviljoen. Negen bedrijven kiezen ervoor om de beurs in september door te laten gaan, terwijl vier bedrijven kiezen voor de optie van uitstel tot december."

Wat Fabien Dumont, commercieel manager export bij FruitMasters, betreft  gaat de beurs gewoon op de geplande datum van 4-6 september door. "Wij zijn nu fruit aan het plukken en hebben met de Asia Fruit Logistica in september traditiegetrouw een perfecte start om de export naar onze verre bestemmingen te bespreken. Om die reden zijn we ook al vanaf het eerste uur standhouder. Zou de beurs in december worden gehouden, dan missen we deze trein compleet. En dat geldt ook voor onze Franse en Italiaanse collega's."

"Daarbij betwijfel ik of de mensen wel voor een tweede keer hun ticket zullen boeken. In mijn optiek is er geen andere optie dan de beurs gewoon door te laten gaan. Ik hoop dat iedereen er zo over denkt. Naast de kosten die het met zich meebrengt, zou uitstel een hoop chaos met zich meebrengen. Zo zijn de spullen voor de beurs allemaal al verscheept."

Ook Frank Levarht van het gelijknamige im- en exportbedrijf heeft positief gereageerd op de vraag om de beurs gewoon op de geplande data in september te houden. "Wie zegt dat het in december anders is..." Ook Co van Es van Milestone Fresh hoopt dat de beurs gewoon in september doorgang vindt. "We hebben er al een hele reis voor gepland."

Voor Rien Murre van TOP Onions is uitstel wel degelijk een optie. "Ik denk dat het een goed idee is om de beurs in december te organiseren. Ik ben bang dat de bezoekers uitblijven. Waarom zou je per se naar een beurs gaan als er onrust wordt verwacht? Je gaat op een beurs staan voor de bezoekers, daarom is uitstel naar december voor ons een goed alternatief.

Ook de Vlaamse standhouder Victor Bernad van DBS Agro volgt de situatie in Hong Kong op de voet. “We moeten natuurlijk onze tickets bevestigen en in principe gaat de beurs voor ons gewoon door. Het zou wel fijn zijn dat de organisatie snel beslist of de beurs wordt verzet of niet, zodat wij ons hotel en tickets nog kunnen omboeken." 

"De beurs begint over ruim twee weken en in die tijd kan er nog veel gebeuren. Wanneer de organisatie besluit de beurs naar december te verzetten zou dat voor ons niet veel uitmaken. Mogelijk zou het zelf beter zijn wanneer alles terug genormaliseerd en rustig is. Wij hebben geen productie dat staat te wachten om verkocht te worden."

De Nederlandse tuinbouwtoeleveranciers Dalsem staat achter de doorgang van de Asia Fruit Logistica Hongkong in september. "Daarnaast vinden wij dat december een minder geschikte periode is voor deze beurs. Gezien de huidige situatie in Hong Kong, volgen wij het nieuws aandachtig. Echter horen wij achter de schermen dat de gebeurtenissen in Hong Kong erg lokaal en geconcentreerd zijn. Veiligheid staat voorop bij Dalsem en wij zullen onze planning aanpassen mocht er vanuit Ministerie van Buitenlandse zaken een negatief reisadvies worden uitgegeven", reageert Export Area Manager Marc Broeren.

De Griekse exporteur Christina Manosis van Zeus Kiwi opteert voor uitstel. “Ook al is december een erg drukke periode voor ons, wij vinden de huidige situatie niet veilig. Bovendien heeft het weinig zin om richting Hong Kong te gaan als een (groot) deel van de bezoekers besluit niet naar AFL af te reizen. We houden het nieuws nauwlettend in de gaten en hebben het idee dat er elke dag weer nieuwe ontwikkelingen zijn.”

Een andere Griekse exporteur geeft aan dat de situatie naar hun idee wel veilig is, maar dat alles valt of staat met het afnemen van de bezoekers. “Wij hopen wel dat we binnen een week eens weten waar we aan toe zijn.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.