Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vereniging van Nederlandse Gemeenten:

"Stopzetten PAS treft vrijwel iedere Nederlandse gemeente"

In bijna elke gemeente ligt één of meerdere projecten stil door de beëindiging van de PAS-regeling. Het betreft de bouw van woningen en projecten van bedrijven, industrie, land- en glastuinbouw, wegenbouw, horeca, evenementen, recreatie, de aanleg van duurzame energie en de aanleg van natuurgebieden. Dit blijkt uit een enquête van de VNG onder alle gemeenten. De Raad van State heeft op 29 mei bepaald dat de PAS-regeling in strijd is met Europese regelgeving.

Lees hier meer over de gevolgen van de 'stikstofstop' voor glastuinbouwbedrijven. 

Uitkomst enquête
Uit de enquête blijkt dat vrijwel alle gemeenten te maken hebben met projecten die geen doorgang vinden. Het gaat zowel om de bouw van woningen als om allerlei andere projecten in de openbare ruimte. Sommige gemeenten hebben de vaststelling van bestemmingsplannen uitgesteld. Van het merendeel van de projecten is het op dit moment onzeker of de ze doorgang kunnen vinden.

Oplossingen
Inmiddels heeft minister Schouten (LNV) een adviescollege ingesteld dat zich moet buigen over een oplossing. Naar verwachting komt het college dit najaar met een eerste advies. Na de zomer komt er ook een aangepast stikstofrekenmodel (Aerius) en een ADC-toets om projecten met urgentie te kunnen beoordelen.

Ondertussen kiezen veel gemeenten voor zekerheid en stellen projecten uit, totdat er meer duidelijkheid is. De urgentie om uit deze impasse te komen is door de VNG met succes onder de aandacht gebracht bij de PAS-partners (ministeries van LNV, IenW, BZK, EZK, Defensie, het IPO en de UvW).

Nieuw perspectief
Toch blijft het vinden van een uitweg een ingewikkelde klus die tijd vergt. Aan de ene kant speelt de urgentie om woningen te bouwen en bedrijven gelegenheid te geven om te groeien en aan de andere kant het belang van de natuur. In de oplossingen voor de ruimtelijke inpassing zal een nieuwe balans tussen de verschillende belangen moeten worden gevonden.

In september bespreekt de VNG-commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit (RWM) het voorstel over de inzet van de VNG voor ondersteuning van gemeenten en belangenbehartiging. Daarin worden de resultaten van de enquête meegenomen. De uitkomsten van de enquête neemt de VNG ook mee in de gesprekken met landelijke partners, zoals de verschillende ministeries.

Bron: VNG

Publicatiedatum: