Jan Olsthoorn jr. (Force Demolition) knipoogt naar vader en focust op de toekomst:

"De vuist is terug in de kassensloop”

Tholen – Het was jarenlang een herkenningspunt in Poeldijk: de enorme gebalde vuist op het oude veilinggebouw. Op de letters JO in de ring na stond er geen tekst bij, maar iedereen wist dat het logo hoorde bij de kassensloopactiviteiten van Jan Olsthoorn sr. Die vuist verdween na verloop van tijd uit het straatbeeld, maar sinds vorig jaar duikt het logo daar waar gesloopt wordt weer op. Met dank aan Jan’s zoon Jan jr., die met Force Demolition terugkeert in de kassensloop.

“Ik ben mijn hele werkende leven actief geweest in de kassensloop. In 2015 heb ik Force Demolition opgericht en zijn we begonnen in de renovatiesloop. Een combinatie van vraag uit de markt en een geval van ‘oude liefde roest niet’ heeft er echter voor gezorgd dat we sinds 1 januari 2018 weer actief geworden zijn in de kassensloop.” 

Met nieuw materieel groeien
Jan jr. vervolgt. “In de renovatietak van ons bedrijf konden we bij wijze van spreken uit de voeten met een koevoet, tapijtschrapper en een hakhamer. Nu we weer helemaal terug zijn in de kassensloop is het grover geschut weer hard nodig. Grof geschut zoals shovels, trekkers, keepers en hoogwerkers is cruciaal in de kassensloop. De conclusie was dat we bij de kassensloop simpelweg meer en groter materieel nodig hebben. Dat heeft ertoe geleid dat we aan Weterings Mechanisatie gevraagd hebben twee nieuwe skyhoppers te ontwikkelen die voldoen aan de wensen van de markt en onze visie op toekomst. We zijn blij met de uitbreiding met eerst vorig jaar nieuwe shovels en nu dus twee nieuwe rupsbandhoogwerkers.”

Force heeft een duidelijk beeld van waar het naartoe moet. “Een onderdeel daarvan is niet alleen te blijven investeren in het rollend materiaal zoals een vrachtwagen met kraan, nieuwe machines, maar ook ervoor zorgen dat onze mensen werken met het beste materiaal.” 

Jan, Elco en Ron met rupsbandhoogwerkers. Jan jr.: “We zijn klaar voor de toekomst en elke dag bewijzen onze mensen weer dat ‘slim slopen in ons DNA zit’."

Nieuwe directieleden
Met de terugkeer in de kassensloop heeft Jan ook twee oud-collega’s gevraagd de Force Demolition kar mee te gaan trekken. Ron van der Helm en Elco van der Meer zijn sinds 1 januari 2018 toegetreden tot de directie van Force. Elco is verantwoordelijk voor de renovatiesloop, terwijl Ron de kassenslooptak onder zijn hoede heeft. Jan zelf bewaakt ondertussen de grote lijnen en is verantwoordelijk voor onder meer de in- en verkoop. “We kunnen gerust stellen dat de vuist terug is en alleen maar meer zichtbaar wordt in het straatbeeld.”

Levenswerk van de teler stopt
Ten opzichte van een aantal jaren terug merkt Jan dat er in de glastuinbouw sprake is van relatief veel bedrijfsbeëindigingen. Niet omdat bedrijven niet meer levensvatbaar zijn, maar omdat het aan opvolging ontbreekt. “Wat wij doen, is altijd een beetje wrang. Wij breken toch het levenswerk van de teler af, een kas waarvan vaak meerdere gezinnen jarenlang van hebben gegeten. Dat slopen doen we met respect en begrip voor het feit dat het een emotioneel moment is, maar wel met volle overtuiging. Wij vinden het een mooi vak en het is de kunst om een kas zo goed en mooi mogelijk af te breken.”

Strenge regels maken hergebruik kasmaterialen moeilijker
Een aanzienlijk deel van de kasmaterialen is na controle door de kassensloper klaar voor een tweede leven in de glastuinbouw. Toch ziet Jan tegelijkertijd dat de opgeslagen materialen door steeds strengere regels moeilijker een tweede kans krijgen. “Telers willen wel, maar verzekeraars stellen steeds meer eisen voor een grotere veiligheidsmarge. Enerzijds logisch, maar anderzijds wordt het nu wel steeds moeilijker om prima materialen een tweede leven te geven. Natuurlijk moet een kas veilig en stevig zijn, en dat kan prima met gebruikte materialen.”   


Slopen in Frankrijk

Slopen over de grens
Veel relaties uit binnen- en buitenland hebben weer contact met de kassensloper opgenomen toen zei hoorden dat het bedrijf terug is in de kassensloop. “In Nederland zie je dat er veel behoefte is aan extra huizen en dat kassen daarvoor moeten wijken. Maar ook in Frankrijk hadden wij onlangs een teler die zijn kas om die reden moest verlaten. Het dorp was door de jaren heen om zijn kas heen gebouwd en nu moest de kas wijken. Het wijken was vooral een emotionele gebeurtenis en zorgde voor de nodige tranen, de teler zag niet alleen een levenswerk gesloopt worden maar had recent zijn vader verloren met wie hij jaren in de tuin gewerkt had.

Dit zijn moment waar wij bij Force gevoelig voor zijn en hier niet zomaar overheen stappen. Een glastuinbedrijf is niet iets voor een paar jaar, het is een levenswerk soms over meerdere generaties heen. Na afloop kregen wij een mooi bericht van de teler en Ron heeft sindsdien nog steeds goed contact met die man”, besluit Jan jr.

Voor meer informatie:
Force Demolition
www.forcedemolition.nl 
info@forcedemolition.nl 
+31(0)858222666

Facebook-pagina


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven