Eerste norm voor algen en zeewier ter commentaar gepubliceerd

CEN (het Europese instituut voor normalisatie) heeft normontwerp EN 17399 'Algae and algaebased products or intermediates — Terms and definitions’ opgesteld. Omdat er steeds meer aandacht voor toepassing van algen en zeewier is, heeft de Europese Commissie aan CEN de opdracht gegeven om hiervoor 10 Europese normen te ontwikkelen. Deze norm is de eerste, die in rij beschikbaar komt. Belanghebbenden kunnen commentaar indienen tot 1 augustus 2019. Na publicatie wordt de Europese norm overgenomen als Nederlandse norm.

Algen zijn onder te verdelen in microalgen en macroalgen. Bij macroalgen kan ook worden gedacht aan zeewier. Algenproducten zijn steeds vaker in de supermarkt verkrijgbaar. De olie van algen kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor gezonde voedingssupplementen. Daarnaast kunnen ze ook als bron dienen voor energie (zoals vermeld staat in het Klimaatakkoord).

Eenduidige termen en definities voor algen zijn voor bijvoorbeeld (nationale) overheden van belang bij wet- en regelgeving op het gebied van voeding of energie. Ook bij het handelsverkeer tussen bedrijven, die algen aanbieden, algen bewerken en/of producten uit algen verkopen, kan deze norm worden gebruikt voor contractteksten.

Commentaar indienen
Belanghebbenden kunnen tot 1 augustus 2019 commentaar indienen op het Europese normontwerp (prEN) 17399. Commentaar indienen is mogelijk door gebruik te maken van een commentaarformulier, dit kan worden opgevraagd via energy@nen.nl. Het toegezonden commentaar wordt besproken door de leden van de Nederlandse normcommissie ‘Algen en algenproducten’. Zij besluiten welk commentaar uiteindelijk door Nederland wordt ingediend bij CEN.

Voor meer informatie:
Stichting Nederlands Norminatie-Instituut
www.nen.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven