Jaaroverzicht januari II

Fusies en feestjes in tweede helft januari

De Mechelse Veilingen uit Sint-Katelijne-Waver en Coöbra uit Zellik gaan in de toekomst mogelijk fuseren. "Op donderdag 12 januari hebben we een intentieverklaring getekend waarin we aangeven dat we dit jaar gaan onderzoeken of we samengaan", vertelt Filip Fontaine, Algemeen Directeur van Coöbra. In november is Coöbra ontstaan door een fusie van Greenpartners en Veiling Brava. Vanuit andere Belgische Veilingen ontstond toen tegenstand. De Algemeen Directeur geeft aan nog voorzichtig te zijn met informatie over een mogelijke fusie. "Er is nog niets concreet. Er moet veel worden onderzocht en duidelijk worden wat de mogelijkheden zijn. Allereerst willen we weten of een fusie haalbaar is."

Met ongeloof en grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze zeer gewaardeerde collega Fred van Hillo (8 juni 1963 - 18 januari 2012), zo schreven directie en medewerkers van Roveg. "Wij zullen hem blijven herinneren als een fijne collega met een grote betrokkenheid bij zijn werk binnen ons bedrijf. Wij wensen zijn vrouw Sylvia en de kinderen veel sterkte toe om dit enorme verlies te dragen."


De organisatie van de BioVak kijkt tevreden terug. "We hebben gewoon heel veel tevreden standhouders. En het was opnieuw een sfeervolle en gastvrije BioVak. Alle soorten ondernemers waren vertegenwoordigd, zowel biologisch als gangbaar", vertelt Sjoerd de Hoop. In totaal zijn 18.435 mensen de kassa gepasseerd. Daarbij merkt Sjoerd op dat naar schatting 1000/1500 mensen de beurs zelfs twee dagen hebben bezocht. "Daaruit blijkt toch dat verschillende mensen één dag toch te kort vinden."

Pamosa en PaprikaNL hebben een intentieverklaring tot samenwerking getekend. "We gaan onderzoeken of we samen de verkoop kunnen organiseren, maar het is nog heel prematuur. We gaan gewoon samen de mogelijkheden onderzoeken", zei voorzitter Rutger Lommerse van Pamosa tegen AGF.nl eind januari."We zitten met twee partijen aan tafel die het verschil kunnen maken."


Een verdubbeling van het aantal leden in het jubileumjaar; dat hadden ze bij FresQ een paar maanden geleden niet kunnen bedenken. Gegroeid van 76 leden bij de start in 2001 naar 155 leden nu, van 257 hectare naar 1400 hectare op dit moment en van een omzet van € 130 miljoen naar een verwachte omzet in 2012 van ruim € 700 miljoen. Daarmee is FresQ verschoven van de tweede plek naar de positie van dé glasgroentecoöperatie in Nederland. Om met Tom de Bruijn, de voorzitter van FresQ te spreken: "In 2012 realiseren we ons dat van FresQ een bijdrage verwacht mag worden, die past bij de nieuwe positie. Meer nog dan voorheen is naast het belang van de eigen leden het belang van de glasgroentesector als geheel een onderkende verantwoordelijkheid."

De leden van de telerscoöperaties Best Growers Benelux UA en Versdirect.nl UA hebben tijdens afzonderlijk gehouden ledenvergaderingen met overgrote meerderheid ingestemd met een fusie van beide coöperaties. "De stemuitslag is een duidelijke blijk van steun en waardering voor de besturen, die de fusie hebben voorbereid’ aldus Aad Sonneveld, voorzitter van de nieuwe coöperatie, Van Nature. De fusie zal daadwerkelijk worden geëffectueerd nadat de NMa daartoe haar instemming heeft gegeven. Tot die tijd blijven de coöperaties nog afzonderlijk van elkaar optreden.


Afgelopen zaterdag 28 januari vond de Open Dag plaats bij Cofortateler Westende Fruitteelt BV. Westende Fruitteelt heeft de modernste technieken toegepast in haar nieuwe sorteer- en verpakkingshal. Enkele honderden belangstellenden bezochten de Open Dag om een kijkje te komen nemen in Fijnaart waar momenteel zo'n 10 miljoen kilo peren worden verwerkt voor klanten van The Greenery en Jover in binnen- en buitenland. Westende is zelf al goed voor een volume rond de 6,5 miljoen kilo.


Zaterdag 28 januari was het feest bij het Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen in Graauw. De nieuwbouw was helemaal gereed en speciaal daarvoor had het lab een Open Dag georganiseerd. "Er zijn ongeveer 2.000 bezoekers geweest", vertelt Carolien Heijens enthousiast. "Het was een geweldige dag met een heel gevarieerd publiek. Uit heel Nederland en ook België kwamen klanten, telers, bedrijven en belangstellenden uit de buurt."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.