Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ruim 3300 bezoekers

Bezoekersrecord open dagen Franse tuinbouwsector

Van 22 tot 25 mei werden voor de vierde maal de landelijke open kasdagen gehouden, georganiseerd door de Vereniging van Franse Tomaten- en Komkommertelers. Voor de gelegenheid openden 23 kassen hun deuren voor scholen en overige belangstellenden. "Het eerste jaar hadden we 800 bezoekers, in 2018 2.700 en dit jaar hoopten we 3.000 mensen te mogen ontvangen maar dit aantal werd ruim overtroffen met een bezoekersaantal van 3.318," vertelt Nadège Bottazzo van de Vereniging van Franse Tomaten- en Komkommertelers. 

De moderne kassen van Adrien Quaak, teler van Kultive, in het Loiredal

“De expertise van onze Franse telers promoten"
“Het idee om een ontmoeting tussen telers en het grote publiek tot stand te brengen, ontstond vier jaar geleden en was bedoeld om de vele vooroordelen over de glastuinbouw weg te nemen. Het was een manier om tegen de mensen te zeggen: "Kom naar ons toe en we zullen al jullie vragen beantwoorden omdat we niets te verbergen hebben."

Aanvankelijk was het doel om de grote expertise van Franse telers te laten zien, evenals hun technische vaardigheden, waarvan de consument veelal geen idee heeft. Het doel van het evenement is nu vooral het promoten van de kwaliteit van onze producten die het resultaat zijn van het vele werk dat de laatste jaren verricht is op het gebied van smaak." 

De open kasdagen zijn daarnaast een uitstekende manier om jongere generaties kennis te laten maken met het werk in deze sector.

“Veel mensen komen binnen met vooroordelen en vragen ons na afloop waarom we nog geen biokeurmerk hebben"
Tijdens de open kasdagen worden er veel vragen gesteld. "De vraag die ons het meest gesteld wordt, is waarom we uit grond telen, en in kassen. We krijgen ook veel fytosanitaire vragen. Bezoekers zijn altijd enorm verbaasd over de natuurlijke manier waarop wij telen. Ze komen vaak binnen met een zeer geïndustrialiseerd beeld van de kasteelt.  Ze kijken er echt van op als ze horen dat we gebruik maken van geïntegreerde gewasbescherming en hommels voor de bestuiving. Er worden ons ook heel wat technische vragen gesteld. Bezoekers zijn verbaasd over de vele menselijke ingrepen die nodig zijn maar ze zijn nog het meest onder de indruk van de smaak."

Kasteelt, een interessant onderwerp
De statistieken laten zien dat het grote publiek veel interesse in dit onderwerp heeft en ook telers zijn zeer tevreden over dit initiatief. "Sommigen namen voor het eerst aan het evenement deel en wisten niet wat ze konden verwachten. Nu zijn ze enthousiast en willen ze graag opnieuw meedoen omdat ze het leuk vonden om bezoekers in hun kassen te ontvangen en hun vragen te beantwoorden. Het was voor zowel het publiek als de telers een waardevolle ervaring."

Voor meer informatie:  
Nadège Bottazzo
AOPn tomates et concombres de France 
Phone: +33 (0)9.67.41.96.50
nadege.bottazzo@tomatesconcombres.fr    
www.tomates-de-france.com 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven