Ingenieur Paul Zabel tevreden over teeltproject op Antarctica

"De afgelopen maanden is gebleken dat groententeelt op de maan mogelijk is"

Op een gegeven moment zullen mensen hun eigen groenten op de maan telen. Hiertoe worden al experimenten uitgevoerd: in een kas op Antarctica plantte Paul Zabel een jaar lang komkommers en tomaten. Het Duitse Deutschlandfunk Nova informeerde naar de resultaten van de teelt. 

Alleen maar temperaturen onder nul, geen regen, geen zon en geen aarde. Niet bepaald de omstandigheden waarin planten zich thuis voelen. Maar dat is precies wat Zabels groenten op Antarctica vonden. 

Teelt in een container
Paul is ingenieur bij het Duitse Aerospace Center. Zijn taak voor een jaar lang was: groenten in een container telen, waaronder radijs, komkommer, tomaten, sla, koolrabi en basilicum. Het doel van het project was om te laten zien dat groenten op de maan geteeld kunnen worden of zelfs op Mars. Zabel: "Het is mogelijk. De afgelopen maanden hebben het bewezen."

In de Antarctische kas werden technieken gebruikt die al gebruikt worden in kassen in Spanje en Nederland. Het grote verschil: elke gram materiaal telt, omdat de hele technologie naar de maan gebracht moet worden met een raket. Transportcapaciteit is een van de beperkende factoren. 

Zabel evalueert nu zijn gegevens en is het project aan het afronden. Hij kwam er bijvoorbeeld achter dat het systeem dat de planten irrigeert, verbeterd moet worden. 

Bron: Deutschlandfunk Nova


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven