Myanmar: Demonstratiekas ontvangt GlobalGAP-certificering

Een demonstratiekas in Heho, Myanmar heeft een certificering van GlobalGAP ontvangen op het gebied van Crops for Processing (CfP).

Demonstratiekas
Sinds 2015 investeert een Nederlands consortium bestaande uit Larive International (samen met zijn in Myanmar gevestigde filiaal Thura Swiss), Rijk Zwaan, Koppert, Priva, VEK en Delphy in het versterken van de tuinbouwsector in Myanmar. Samen hebben ze een 3000 m2 grote demonstratiekas gebouwd in Heho, waar ze de beste werkmethodes kunnen laten zien. Groententelers uit het zuiden van de staat Shan worden hier getraind door Nederlandse tuinbouwexperts om hun methodes te verbeteren.


De demonstratiekas in Heho, Myanmar.

De producten uit de kas, zoals paprika's, tomaten en verschillende soorten sla en kruiden, worden geleverd aan grote retailketens als City Mart en Metro. De demonstratiekas wordt gebruikt om de beste internationaal gebruikte methodes te laten zien en fungeert als trainingslocatie. Daarnaast werkt het consortium nauw samen met lokale publieke agentschappen en private verenigingen, waaronder de Myanmar Fruit, Flower and Vegetable Producer and Exporter Association en de State Agriculture School in Heho, om kennis uit de sector over te dragen.


Checklist protocol bij de demonstratiekas in Heho, Myanmar

De kas die het consortium heeft opgezet wordt gesteund door de  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH en daarnaast hebben ze een samenwerking opgezet binnen het framework van het develoPPP.de-programma van het Duitse ministerie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (BMZ).


Producten die geteeld zijn in de demonstratiekas in Heho, Myanmar

Fresco heeft een certificering ontvangen van de GlobalGAP Crops for Processing Standard (CfP). Dit is een standaard voor gewassen die geteeld worden om later verder verwerkt te worden. De CfP-standaard omvat gewassen die ingevroren, geperst en in voorgekookte maaltijden worden gebruikt, of bijvoorbeeld in veevoeder verwerkt worden.


De demonstratiekas in Heho, Myanmar.

Het krijgen van het certificaat betekent dat Fresco voldoet aan de eisen van GlobalGAP wat betreft hygiëne, gezondheid, veiligheid, kwaliteitscontrole, verwerking, opslag en gewasbescherming.


De demonstratiekas in Heho, Myanmar.

Matthias Brienen, de directeur van Larive International: “Dat we deze certificering van GlobalGAP hebben ontvangen is een grote prestatie voor Fresco Myanmar en dit zal het bedrijf zeker helpen om zich verder te ontwikkelen. Het invoeren van hogere standaards is essentieel voor de tuinbouwsector in Myanmar, omdat ze zo toegang kunnen krijgen tot markten met een hogere toegevoegde waarde en (buitenlandse) investeringen aan kunnen trekken."


Luchtfoto van de demonstratiekas in Heho, Myanmar
 

Matthias Brienen (Larive International), Wouter Jurgens (Nederlandse ambassadeur) en Paolo Cerati (Fresco Myanmar Co.Ltd) bij de openingsceremonie van de demonstratiekas op 2 mei 2018

Voor meer informatie:
Larive International
www.larive.com

Matthias Brienen
matthias.brienen@larive.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven