Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlandse deelname zowel op beursvloer als tijdens conferentie

Macfrut brengt tuinbouwinnovaties onder de aandacht

Glastuinbouwproductie zal een van de belangrijkste onderwerpen zijn bij de 36e editie van Macfrut, de beurs die van 8-10 mei in plaatsvindt in Rimini, gelijktijdig met de Greenhouse Technology Village en een internationale conferentie.

Tegen 2050 zal de wereldpopulatie uit 10 miljard mensen bestaan en zal de vraag naar groenten en fruit gegroeid zijn naar zo'n 3,5 biljoen kg, 900 miljard kg meer dan nu. De verwachting is dat de populatie steeds meer in grootstedelijke gebieden zal gaan wonen, terwijl teeltsystemen een steeds grotere oogst zullen moeten gaan genereren. Dit zal voornamelijk bereikt worden door gewassen in "gecontroleerde omgevingen" te telen, die minder gevoelig zijn voor de risico's die geassocieerd worden met een groeiend aantal schadelijke pathogenen en klimaatverandering.

Deze stelling is het startpunt van het dubbele initiatief dat gewijd wordt aan de tuinbouwrevolutie van Cesena Fiera, dat besproken zal worden tijdens de 36e editie van Macfrut, dankzij de Greenhouse Technology Village en een internationale conferentie genaamd "De toekomst van de glastuinbouw en glastuinbouw in de toekomst".

Het Greenhouse Technology Village richt op innovaties in de glastuinbouwproductie en daarom zullen hier vele fabrikanten die technologieën, materialen en technische apparatuur produceren aanwezig zijn, net als zadenbedrijven en boomkwekers. In deze gespecialiseerde setting, bij de Oost-ingang, worden innovaties gepresenteerd die waarschijnlijk dagelijks gebruikte hulpmiddelen zullen worden voor telers.

Voor deze gelegenheid kondigt Macfrut ook een voorstel aan: om ongebruikte industriële locaties om te zetten in centra waar tuinbouwinnovaties kunnen worden ontwikkeld. "De sector heeft een enorme revolutie ondergaan en teelt nu verse producten van uitstekend kwaliteit op kleine arealen, zonder invloed van het klimaat en met een aanzienlijke energiebesparing.

In de beschermde tuinbouw speelt zowel hardware- als softwaretechnologie een cruciale rol in productie- en managementprocessen. Kassen waar de temperatuur, luchtvochtigheid en opname van voedingsstoffen beheerd kunnen worden door middel van fertigatie worden steeds belangrijker.

De voordelen van het gebruik van natuurlijke hulpmiddelen worden steeds duidelijker: glastuinbouwgewassen zorgen ervoor dat de opname van water en niet-natuurlijke bemesting geoptimaliseerd wordt en dat de impact op het milieu gereduceerd wordt tot een minimum. In een beschermde omgeving zijn er immers minder gewasbeschermingsmiddelen nodig om gewassen te kunnen telen."

Naast dit evenement staat er ook een internationale conferentie gepland voor donderdag 9 mei. Tijdens deze conferentie, die in samenwerking met Cecilia Stanghellini van de Greenhouse Horticulture Unit bij de Wageningen University & Research (WUR) is georganiseerd, zullen trends in de tuinbouwproductie voor de Europese en globale verse producten markt en op het gebied van productietechnologie worden besproken. Sprekers uit Nederland (Cindy van Rijswick, Fresh Produce Analyst bij Rabobank), Spanje (Roberto García Torrente, directeur bij Innovación Agroalimentaria Cajamar in Almeria), Marokko en Oost-Europa (Paolo Battistel, Ceres) zullen aanwezig zijn om hun ervaringen te delen.

Deze landen hebben geïnvesteerd in nieuwe bovengrondse productietechnieken (zoals substraat, NFT-systemen, Floating System, klimaatcontrole en kunstlicht in kassen) en zijn nu belangrijke spelers op de wereldwijde groentemarkt. Ook zal een overzicht van de sterke en zwakke punten van de sector in Italië, dat nu de voordelen van vernieuwbare energieën aan het ontdekken is, worden geleverd. Dit onderwerp zal besproken worden door Stefania de Pascale (University of Naples), Giorgio Prosdocimi Gianquinto (University of Bologna) en Massimo Lucchini (Idromeccanica Lucchini), gevolgd door een rondetafelgesprek over het onderwerp "Wat is er nodig om de Italiaanse glastuinbouwproductie toekomstbestendig te maken?".

Voor meer informatie: 
Elena Vincenzi/Jessica Sabatini
Macfrut 
Tel. +39-059-7863894
www.macfrut.com 

Publicatiedatum: