Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Streep door 45 ha kas in Melsele

"Gebrek aan politieke moed ontneemt telers glastuinbouwzone"

Tholen - 60 hectare groot zou het worden, waarvan 45 hectare kas. Alle grond was al verkocht. Nu is toch de glastuinbouwzone in het Belgische Melsele afgeblazen. "Er is nood en vraag naar extra ruimte voor glastuinbouw in België, maar het ontbreekt nog aan politieke moed", vindt tomatenteler Eric de Ryck, die al twaalf jaar bij het project betrokken is. 

Afgelopen dinsdag deelde het Oost-Vlaamse provinciebestuur mee geen interesse meer te hebben in het ontwikkelen van 60 hectare grond in Melsele als glastuinbouwzone. Daarmee wordt er een streep gezet door de plannen van drie Belgische telers, die zich graag in het gebied wilden vestigen. 

Tomerel is een van die kwekerijen. De kwekerij is nu drie hectare groot en teler Eric de Ryck wilde graag in de glastuinbouwzone uitbreiden. Al twaalf jaar lang is hij betrokken bij de ontwikkeling van het gebied: drie regeringen geleden werden de eerste plannen gesmeed en goedgekeurd. Nu gooit de nieuwe bekendmaking opnieuw flink roet in het eten. "Het is een rare situatie: het plan is al goedgekeurd door het vorige provinciebestuur", vertelt hij. "Na de verkiezingen is het bestuur gewijzigd. Nu worden de plannen door het nieuwe bestuur alsnog niet uitgevoerd." 

Uitbreiden is lastig
In België lopen telers met uitbreidingsplannen vaker tegen problemen aan. Er zijn nauwelijks concentratiegebieden voor de glastuinbouw. De procedures duren bovendien lang en er zijn veel mogelijkheden om bezwaar in te dienen, wat dan ook weer maanden kan duren.Daardoor blijft het voor telers lang onzeker, zelfs tot na de aankoop van grond, of zij hun plannen kunnen uitvoeren.

Bovendien is het imago van tuinbouw in België niet goed. De bedrijven die zich in Melsele wilden vestigen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en zouden flink wat werkgelegenheid opleveren, maar dat mag niet baten. In de regio rond Melsele hebben ondertussen diverse gemeentes in het gemeenteakkoord aangegeven geen glastuinbouw in de regio te willen. Ook initiatieven als windmolens worden in dit soort afspraken geweerd. 

De overheid is onontbeerlijk in de oprichting van dit soort zones. "Wil je een plan doen slagen, dan moet je alle gronden in een gebied werven. Dat kan alleen de overheid", bevestigt Eric. Ook voor de glastuinbouwzone Melsele is de gemeente momenteel de eigenaar. Tegen de GVA reageert de burgemeester: "Als gemeente Beveren moeten we kijken wat we met de grond gaan doen, verkopen of een andere bestemming geven. Maar het is landbouw en zal landbouw blijven."  

Laatste uitweg
Officieel is er voor de Glastuinbouwzone Melsele nog een uitweg. "We kunnen via de Raad van State verdere stappen zetten, maar ik denk niet dat het door kan gaan", vertelt Eric. "Na de verkiezingen is er veel veranderd: naast de provincie is inmiddels ook de gemeente tegen de plannen."

Voor hem is het wel duidelijk: hij gaat op zoek naar een andere locatie. "De politiek zal moeten beslissen wat ze met de tuinbouw willen. Zeker rond de verkiezingen wordt er altijd veel gewijzigd en dat maakt het niet makkelijk voor telers die willen uitbreiden. Dit gebied was al compleet verkocht, dat is een unieke situatie. Er is nood en vraag naar uitbreidingsmogelijkheden, maar het ontbreekt aan politieke moed."