Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

VB bouwt aan een duurzame toekomst

Tholen - Wat hebben het Amerikaanse  Mighty Vine, de Trias-boring in het Westland en de veldverwarming van Feyenoord met elkaar gemeen? Het antwoord is dat het allemaal projecten zijn van het Westlandse bedrijf VB. Opgericht in de jaren ’60 en in de loop der jaren uitgegroeid tot bekende speler in de nationale en internationale tuinbouw. Tijd voor een gesprek met directeur Edward Verbakel over de ontwikkelingen in de tuinbouw in binnen- en buitenland en natuurlijk binnen VB zelf. Hoe zit het met dat nieuwe bedrijfspand, bijvoorbeeld?

“Toen ik begon binnen VB, dacht ik dat het moeilijk was om een langdurige relatie met onze klanten op te bouwen. Je bouwde een kas of installeerde de verwarming en was daarna weer voor jaren uit beeld. Dat is totaal niet het geval gebleken en zeker niet in de tuinbouw van vandaag. Er is wel degelijk sprake van een nauwe en langdurige band met de klant. Ons succes valt of staat met het goede resultaat van onze klanten . Als VB groeien we mee met onze klanten.” Aan het woord is Edward Verbakel, eindverantwoordelijk bij VB . De afgelopen jaren was het bedrijf betrokken bij diverse opvallende projecten tuinbouw: Haisheng in Xi An China , Agro Care in Tunesië, en Mighty Vine in Chicago. Ook voor de komende jaren staat er één en ander op de planning.


Links: impressie van het nieuwe pand in Naaldwijk. Rechts Edward Verbakel (foto Bianca Fenne, eigendom FloraCulture International  )

Gecompliceerde projecten
De activiteiten van VB zijn op te delen in drie focuspunten: totaal projecten, klimaat en energie. In de totaal projecten valt op dat het gaat om uitdagende en gecompliceerde projecten: het R&D centrum van Syngenta in Enkhuizen bijvoorbeeld, of de geautomatiseerde sla teelt van Little Leaf Farms in Amerika. “De uitdaging zit erin om alles bij elkaar te brengen en te zorgen dat de kas ondersteunend is aan de productie, aan het teeltsysteem. Je begint met wat je met de teelt wil bereiken en gaat daarvandaan terug naar wat daar voor nodig is in de kas.”

De klimaattak van het bedrijf opereert in binnen- en buitenland en wordt ook wel eens door andere totaal aanbieders ingeschakeld. De projecten zijn veelal groot in omvang en lopen uiteen van het verwarmen van de grote kassen voor Mastronardi en Intergrow in de VS en de projecten voor United Farms in Mexico, maar ook grote projecten in Europa als de Franse kwekerij Le Maraîchers du Mont Saint-Michel en Wittenberg Gemuse in Duitsland. “Klimaat is voor ons verwarming, koeling, CO2 en ontvochtiging”, verduidelijkt Edward. “Qua energie in de kas valt daar nog meer in te optimaliseren. Dat geldt internationaal: waar zet je welke techniek in? En eigenlijk speelt dat in Nederland precies zo - alleen zoeken we hier tot ver achter de komma naar de optimalisatie van het systeem.”


Een van de onlangs gerealiseerde projecten van VB: het R&D centrum van Syngenta in Enkhuizen 

Bij de Amerikaanse tomatenkwekerij Intergrow is pasgeleden de hele klimaatinstallatie gerealiseerd voor 10 hectare kas. 

Geothermie
Binnen de energie-tak van het bedrijf komt de eerdergenoemde veldverwarming aan bod, evenals warmtenetten en aardwarmte. Edward legt uit dat geothermie een belangrijke pijler is voor het bedrijf. De afgelopen jaren was VB betrokken bij 14 van de 18 Nederlandse geothermieprojecten, met de onlangs gerealiseerde geo-installatie voor Hoogweg in Luttelgeest en Trias Westland als meest recente projecten. “Binnen de tuinbouw vormt geothermie een belangrijke kans om verder te verduurzamen. Energie is één van de onderwerpen waar we als sector op beoordeeld worden. We kunnen in de ontkenningsfase blijven zitten, maar we moeten aan de slag met  oplossingen voor een betere toekomst.” Hij schetst een beeld over het terugdringen van het gasverbruik en  de steeds strengere eisen aan watergebruik en lozing. “Het zal gaan van belonen als je beter bent dan de rest, naar bestraffen als je niet aan de gestelde eisen voldoet.”

Ook buiten de tuinbouw ziet Edward kansen voor geothermie - iets dat zeker te maken heeft met ‘Nederland van gas los’. Bovendien is  verduurzamen ook een keuze die het bedrijf maakt in haar strategie. “De klimaatverandering veroorzaken wij zelf we moeten  er ook voor zorgen dat het hier voor de volgende generaties nog een beetje leuk blijft.” Het nieuwe bedrijfspand, waarvan de bouw in Naaldwijk deze week officieel van start gaat, wordt energieneutraal en biedt veel ruimte aan groen en water. Voor de deur kunnen voldoende elektrische auto’s  staan. “Maar onze grootste bijdrage blijft om  anderen te kunnen laten verduurzamen. Dan praten we niet over kilowatt, maar over petajoules.”

Toekomstbestendig
Deze week zal VB dus een aanvang maken met de bouw van het nieuwe bedrijfspand aan de Galgeweg in Naaldwijk. “Dit doen wij niet met het slaan van de traditionele ‘eerste’ paal, maar door middel van het planten van acht mooie eiken aan de entreezijde van het perceel aan de Galgeweg 55.


Impressies van het nieuwe pand in Naaldwijk 

"Bomen staan voor groei, de reden waarom wij naar de nieuwe locatie willen verhuizen. Tegelijkertijd geven wij met deze bomen ook iets terug aan de omgeving”.  Deze symbolische start wordt samen met medewerkers en hun kinderen gemaakt.  VB ziet duurzaamheid niet alleen als de inspanningen die gezamenlijk geleverd worden voor een beter milieu. Het bewust omgaan met energie en water zijn binnen de tuinbouw al vele jaren vaste uitgangspunten en geen bijzonderheid."

“Naar onze mening staat duurzaam ook voor langdurig en bestendig. Termen die wij graag koppelen aan onze relatie met onze medewerkers, klanten en leveranciers” vindt Edward. Tegelijk met de aanvang van de nieuwbouw introduceert VB ook haar nieuwe huisstijl, waarin bovengenoemde thema's zeker terugkomen. "Een nieuw logo waarin de letters VB duidelijk herkenbaar zijn. De ronding in het logo is gebleven maar is veranderd in opmaak, stijl en kleur. Aangepast aan de huidige tijd." 

De komende maanden zullen de contouren van het nieuwe pand stukje bij beetje meer zichtbaar worden. 

Voor meer informatie:
Edward Verbakel
VB 
Jogchem van der Houtweg 4, 
2678 AG De Lier 
The Netherlands
e.verbakel@vb.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven