Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België zet eerste stap richting legalisatie teelt medicinale cannabis

Tholen - Gaat ook België de teelt van medicinale cannabis legaliseren? De eerste stap is gezet. Op 26 februari 2019 heeft de Kamercommissie Volksgezondheid het wetsvoorstel voor de oprichting van een cannabisbureau goedgekeurd. Die moet vanuit de overheid de teelt en handel in medicinale cannabis gaan organiseren.

Tot op heden is de teelt van cannabis in België niet toegestaan, ook niet voor medische of wetenschappelijke doeleinden. Met de oprichting van het cannabisbureau moet dat veranderen. De overheidsinstelling moet de teelt en handel van medicinale cannabis controleren. Zij zal vergunningen voor de teelt toekennen en vervolgens de gehele productie aankopen en verder distribueren. Het cannabisbureau gaat deel uitmaken van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten).

Controle bij de oveheid
Het FAGG heeft aangekondigd dat na oprichting de eerste stap van het bureau het uitschrijven van een openbare aanbesteding voor de teelt van medicinale cannabis zal zijn. Bepaalde telers krijgen dan een vergunning om op aangeduide plaatsen een vastgestelde hoeveelheid cannabis te telen. Het cannabisbureau heeft vervolgens het monopolie op de handel en de in- en uitvoer van de medicinale cannabis.

“De goedkeuring van dit wetsvoorstel is een eerste belangrijke stap in de goede richting. Weldra zullen vergunde spelers op een legale wijze cannabis kunnen telen”, vindt Anton Buntinx van Corbus Advocaten. Het advocatenkantoor specialiseert zich in de groeiende markt van de teelt en distributie van cannabis bedoeld voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden.

Groeiende markt
“Door de oprichting van dit cannabisbureau volgt België haar buurlanden die al actief zijn op de markt van de teelt van cannabis voor medicinaal gebruik, als  Nederland en Duitsland. België springt hiermee op de kar van de steeds groter wordende markt van legale cannabisteelt voor medicinaal gebruik.” Hij vervolgt: “Het FAGG kan hierdoor de teelt van cannabis in België organiseren, zonder de markt voor te liberaliseren.”

De afgelopen jaren legaliseren meer en meer landen de teelt van cannabis voor medicinaal gebruik. Ook in de Belgische tuinbouw zijn er inmiddels stappen gezet om op dit vlak mee te kunnen spelen. In Kinrooi (Limburg) staat alvast een ambitieuze speler klaar om een kwekerij en onderzoekscentrum op te richten. Bedoeling is dat zij op grote schaal nieuwe soorten cannabis voor geneeskundig gebruik gaan ontwikkelen én produceren.

Voor meer informatie:
Anton Buntinx
Corbus Advocaten
[email protected] 
www.corbus.be