Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Naar een duurzame en veilige groententeelt in Saoedi-Arabië

In veel Arabische landen zijn de omstandigheden voor het telen van groente lastig. Hitte en droogte maken het haast onmogelijk hoge producties te realiseren. Daar bovenop gebruiken telers ook nog veel pesticiden. De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research probeert de sector te verbeteren met gerichte kennisoverdracht.

WUR is sinds circa 12 jaar actief in de Arabische regio. Zo werden onderzoekscentra ontworpen in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) en Riyadh (Saoedi-Arabië).

Jouke Campen is International project manager bij de WUR.

De voedselproductie in die landen vindt vooral plaats onder plastic tunnels. De beschikbaarheid van water is nagenoeg overal een groot probleem. Zo wordt voor een stad als Riyadh momenteel ontzout zeewater gebruikt als bron voor drinkwater. Bovendien willen de landen minder afhankelijk zijn van import van groente en fruit uit andere landen, en meer kunnen vertrouwen op eigen productie, zeker sinds de voedselcrisis enkele jaren geleden.

Er is dus nog een wereld te winnen. Zo is er in het onderzoekscentrum in Saoedi-Arabië veel aandacht voor duurzaam telen, dus met minder gebruik van water en pesticiden. Daarnaast wordt onderzocht hoe de productie en de voedselveiligheid verhoogd kunnen worden.

Kennisuitwisseling is essentieel bij de stap voorwaarts in Saoedi-Arabië. Daarom is WUR onlangs gestart met een project om meer telers én hun medewerkers te informeren over de nieuwe teeltwijzes. Daarvoor worden onder meer demonstratiebedrijven opgezet, waar verbeterde teelttechnieken worden vergeleken met de bestaande methodes, niet alleen praktisch maar vooral ook economisch.

Meer Arabische landen weten WUR te vinden. Inmiddels is WUR ook actief in onder meer Jordanië en Libanon. Daar spelen niet alleen de zware teeltomstandigheden een rol bij de voedselproductie, maar ook de vluchtelingenproblematiek.

Bron: WUR

Publicatiedatum: