Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogst tot 120 kilo/m2 zou mogelijk moeten zijn

Meerlaagse aardbeienteelt: "Jaarrond 300% meer aardbeien telen"

Tholen - Drie lagen van groene planten die rode vruchten dragen onder roze verlichting. Vorig jaar hebben we al een preview van dit meerlaagse teeltsysteem met LED's gegeven, dat ontwikkeld is door Parus. Nu is de tijd echter rijp om dieper op het systeem in te gaan. "We hebben een versie die in de kas hangt, maar omdat het gewicht te zwaar kan zijn voor de kassenconstructie, hebben we ook een staand systeem ontwikkeld. De resultaten zijn hetzelfde: het aantal planten kan verdrievoudigd worden en de teelt kan jaarrond doorgaan."

Meerlaags teeltsysteem
“Er komen verschillende uitdagingen kijken bij het telen van aardbeien in een kas of een meerlaags systeem. Eén hiervan is het feit dat het een seizoensgewas is. Dat is wat we wilden veranderen," vertelde Sandro van Kouteren van Parus tijdens de IPM dit jaar, waar het bedrijf hun meerlaagse teeltsysteem voor aardbeien presenteerde.

Omdat kasaardbeien een relatief nieuw product op de markt zijn, kan het starten en afsluiten van het seizoen een uitdaging voor telers zijn. "Een positie op de markt veroveren, de oogst opnieuw organiseren binnen het bedrijf en klanten laten weten dat je terug bent op de markt. Tegelijkertijd zijn kasaardbeien van zeer hoge kwaliteit en erg populair bij consumenten en op de markt. Een jaarronde teelt zou nu en in de toekomst een betere positie op de markt opleveren."

Hangend of staand
Parus heeft daarom geïnvesteerd in de ontwikkeling van een meeerlaags aardbeiensysteem. Het hangende systeem kan meerdere lagen bevatten, en omdat de afstand tussen deze lagen kan worden aangepast, kan de plantwijdte worden geoptimaliseerd tijdens het seizoen. In het systeem worden natuurlijk de Parus LED-groeilampen gebruikt. "Het feit dat ze watergekoeld zijn en een intensiteit van 240 mmol hebben, maakt ze de beste oplossing voor veel gewassen", legt Sandro uit. "We gebruiken de meest efficiënte LED-golflengte voor aardbeien, en de LED's kunnen iedere etage apart aangepast worden." De beugels en het irrigatiesysteem zijn ontworpen door Meteor Systems en bieden een oplossing die geoptimaliseerd is voor aardbeiplanten.

Er was echter wel een uitdaging bij dit systeem. Het hangende systeem, dat ruimte biedt voor drie lagen aardbeiplanten, is enorm zwaar. "Omdat veel voormalig groentenkassen nu gebruikt worden voor de aardbeienteelt, is dit een uitdaging voor de kassenconstructie. Daarom hebben we ook een staand systeem ontworpen."



120 kg/m2
Sandro heeft de effecten van het systeem op de oogstcijfers berekend. "Om te beginnen verdrievoudigen we het aantal planten per m2, aangezien er drie lagen met planten zijn. Daarnaast maken we het mogelijk om jaarrond te telen, in plaats van alleen een seizoen. Reken maar uit", lacht hij. "Onze schatting is dat de oogst op kan lopen tot 120 kg/m2 als er jaarrond geoogst wordt."

Het systeem wordt al gebruiken bij een Russisch glastuinbouwproject, en Parus is nu ook op zoek naar mogelijkheden in Europa en de rest van de wereld. "Dit kan zowel binnen als in een kas zijn", zegt Sandro.



De komende maanden zal Parus Europe ook uitgebreider onderzoek gaan doen in een binnenteeltbedrijf in Nederland om hun kennis van het precieze effect van LED-lampen en recepten op de verschillende aardbeigewassen te vergroten.

 

Voor meer informatie:  
Sandro van Kouteren
Parus-Europe
+31 30 32 000 80
www.VariPar.nl 
www.parus.co.kr  

 

 

Publicatiedatum: