Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teeltinfo Gina

"De ervaring leert dat een latere zetting snelheid, vruchtgewicht en totaalproductie goed doet"

Het plantmateriaal van de Gina zag er mooi uit en gelijk uit dit jaar, deelt Syngenta in de eerste van een reeks teeltupdates over het paprikaras Gina. "Door het donkere weer van de afgelopen periode, zien we over alle rassen heen dat er iets ongelijkheid in de stengels onderling voor kan komen."

Het advies? "Haal een blaadje weg die over een andere kop heen hangt, om daar ook voldoende licht op te krijgen. Gina toont zijn karakter door sterke knoppen te geven. Laat de bloemen niet te grof worden, Gina heeft minder moeite met zetten in licht arme omstandigheden."

Zettingsstrategie
Het advies van Syngenta voor de eerste zetting is om een vrucht aan te houden, het oksel erboven de vrucht te verwijderen en dan de plant zelf te laten reguleren.

Temperatuurregime
Gina wortelt snel en makkelijk in, maar blijft in de eerste fase een schrale plant die makkelijk energie en assimilaten investeert in vruchtzetting en -ontwikkeling.

Dit ras vereist voldoende tempo in de sturing, met een vlak temperatuurregime en niet teveel voornacht. De planten zijn van zichzelf generatief en zetten zeer makkelijk, het is van belang om vooral op bloemstand te sturen en zware bloemen te voorkomen (deze kunnen nl resulteren in knoopvruchten/trage vruchten). Op donkere dagen kan de etmaaltemperatuur 0.5 – 1°C verlaagd worden, maar blijft het advies om geen groter D-N verschil te maken.

Richting de eerste zetting wordt de temperatuur langzaam afgebouwd naar 20.5 °C DT en 18.5 °C ’s NT. Onderweg zien we dat men niet blind op de ingestelde temperaturen moet afgaan maar goed naar de knoppen moet blijven kijken. Het tijdstip waarop de DT wordt gerealiseerd, is zeer belangrijk. Dit heeft voornamelijk invloed op de strekking van internodieën en vruchtsteel.

Op enkele achtereenvolgende donkere dagen wordt de DT best 0.5 °C lager ingesteld, maar blijf focussen op de bloemstand en voorkom te zware bloemen.

Houd deze temperatuur aan tot de vruchten 1-2 cm groot zijn. Daarna kan de etmaaltemperatuur weer met 1 graad verhoogd worden. Blijft men te lang doorgaan met een lage etmaal temperatuur dan kunnen de bloemen van het 2de zetsel te grof worden.

Het moment van zetting is sterk afhankelijk van de zaaidatum, stengelsysteem en plantvolume. De ervaring leert dat een latere zetting de snelheid, het vruchtgewicht en de totaalproductie van Gina positief beïnvloedt.

Zetting
Zorg ervoor dat er per oksel een vrucht aangehouden wordt. Soms kunnen er twee vruchten dicht op elkaar zitten. Dan dient de kleinste vrucht verwijderd te worden.
Verder is het van belang om Gina goed in balans weg te zetten. We adviseren om boven de eerst gezette vrucht een oksel leeg te maken.

Bij een 4-stengelsysteem raden we eveneens aan om een zwakke scheut leeg te maken bij de eerste zetting.

Schermen
Het schermgebruik verdient speciale aandacht:

  • Foliescherm (kan wel het verschil maken voor Gina):-
  • Houd onder een foliescherm een hogere EC aan (min 0.5 °C hoger)
  • Maak een groter verschil tussen DT en NT
  • Hou er rekening mee dat de wortelontwikkeling minder is onder een vast folie
  • Het vochtdeficit moet boven 2,5 gehouden worden. Als dit moeilijk wordt, adviseren we om gaten of kieren te maken in het folie. Dit voorkomt zwakte later in de teelt.

Al deze maatregelen zorgen ervoor dat je een actief gewas behoudt. Bij warme nachten (6 tot 8 graden) beweegbaar doek open houden.

Verder zijn de rondgangen weer gestart. Daarin delen de teeltspecialisten van Syngenta, net als hierboven, hun ervaring met Gina. 

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

Peter Colbers
06 12 70 93 64
peter.colbers@syngenta.com

Marcel Vis
06 12 96 47 22
marcel.vis@syngenta.com

 

Publicatiedatum: