Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage IPM Essen: een terugblik op techniek en toeleveranciers

Tholen - Voor de sierteeltsector is de IPM Essen al jarenlang aan het begin van het jaar de plek waar iedereen bij elkaar komt om elkaar te zien en nieuwe producten te presenteren. Toch wordt de beurs ook voor steeds meer techniekbedrijven en toeleveranciers 'de beurs' genoemd. Zij nemen LED's mee, scherming en installaties die in zowel de groenten als de sierteelt toepasbaar zijn. Maar zelfs specifieke producten voor de tomatenteelt of groententeelt in vertical farms waren te zien in hal 3, de techniekhal bij uitstek. 

Bekijk hier de fotoreportage met daarin de techniek en toeleveranciers.

Uiteraard ook heel veel foto's van bloemen en planten in deze reportage.

Er sneuvelden ook dit jaar weer enkele records in Essen. Zowel het aandeel buitenlandse bezoekers (40% niet-Duitsers) als het pallet standhouders (afkomstig uit 46 verschillende landen) was nog nooit zo divers als dit jaar. Wel bleef het bezoekersaantal met ongeveer 1000 man minder iets achter op vorig jaar, en ook waren er met 1.546 standhouders op de kop af 18 minder. Daarnaast viel op dat het uitroepen van België tot partnerland resulteerde in een grote Belgische aanloop. Volgens de organisatie kwam negen procent van de bezoekers uit België.


Het Mechatronix team presenteerde niet alleen hun nieuwe website www.horti-growlight.com maar ook de 600W CoolStack LED Growlight: enerzijds een vervanger voor de 1000W HPS son-T en anderzijds toepasbaar in zowel science als technology.

Voor menig standhouder is de IPM Essen inmiddels 'de beurs' zo bleek tijdens het foto's maken. Naast bijpraten werd er dan ook echt zaken gedaan en werden er her en der zelfs al handtekeningen gezet onder nieuwe projecten.

Duurzaamheid en arbeidsbesparing op de bingokaart
Duurzaamheid en arbeidsbesparing waren op de beurs de woorden waarmee de bingokaart snel volgemaakt kon worden. Het zal om het even welke bezoeker niet ontgaan zijn dat er overal duurzame alternatieven voor plastic werden gepresenteerd, of het nu plastic potten, folies of verpakkingsmaterialen waren.


Het ViVi team (Daan Mansveld & Rene de Vos op links) kreeg bezoek van het team van Agrigarden, hun Chinese partner.

Zeker in de sierteeltketen ook een aandachtspunt, dus lieten kwekers, veredelaars en andere toeleveranciers laten zich erop voorstaan de productie te verduurzamen, er certificaten voor in huis te hebben gehaald, de klant klimaat verantwoorde alternatieven te bieden of op andere wijze hun sympathie voor de bijen en de vissen en de dampkring voor het voetlicht te brengen.

Daarnaast gaat het de plantenhandel voor de wind en dus wordt er volop geïnvesteerd in nieuwe variëteiten en wordt over vrijwel de gehele linie ook de productie opgeschroefd. Voor de technische toeleveranciers was het dus zaak bezoekers te overtuigen van hun producten, zodat zij telers van de beste kassen met de nieuwste technieken kunnen voorzien. 

BLV introduceerde verschillende nieuwe producten en kunnen dankzij die noviteiten een compleet gamma in zowel HPS als LED aanbieden.

Ook toeleveranciers sierteelt zien kansen in cannabisteelt
Het gaat de sierteeltsector voor de wind, maar wat te denken van de cannabissector in de landen waar de teelt gelegaliseerd is. Groententelers ruilen er in de VS en Canada hun kassen al voor in, maar ook toeleveranciers in de sierteeltketen zien kansen. Zo is hygiëne met het dalen van de gewasbeschermingsopties zowel in de groenten- als de sierteeltketen een belangrijk aandachtspunt. Een aandachtspunt dat zeker ook in de cannabisteelt geldt. Installaties om fust mee te wassen vinden ook in de cannabisteelt bijvoorbeeld gretig aftrek.  


Jef van Gorp & Tom Vermeulen van Roam Technologies kregen bezoek van Dave Pinxteren & Kurt Verhelst van Prayon.

Het Brexit-verhaal blijft ondertussen een puntje van zorg, maar de apocalyps die her en der voorspeld wordt, leek men op beursvloer toch vooral met een korreltje zout te nemen.