Projectvoorstel rondom voedselvoorziening restaurantketen

Een regionale keuken voor de korte keten kas

De restaurantketen Humphrey's heeft haar centrale keuken in Bemmel. De intentie van Humphrey’s Restaurants is om zoveel mogelijk in kassen geteelde producten (groenten en kruiden) uit het glastuinbouwgebied NEXTgarden te betrekken. Humphrey's is al langere tijd met telers uit het gebied en met de gemeente Lingewaard in gesprek over deze uitdaging. De provincie heeft een regeling opengesteld voor innovaties op lokaal niveau voor korte voorzieningsketens voor voedsel. Voor de voedselvoorziening voor de restaurantketen is een projectvoorstel ingediend. Maar ook als er geen subsidie toegekend wordt, overwegen de indieners door te zetten.

Een samenwerkingsverband bestaande uit Humphrey’s Restaurants, glastuinbouwtelers en de gemeente Lingewaard, wil een concrete korte keten glastuinbouw ontwikkelen. Op basis van bestaand onderzoek (onder andere uitgevoerd door hogeschool Van Hall Larenstein) en ervaring vanuit het glastuinbouwgebied NEXTgarden, laat het samenwerkingsverband een projectplan (inclusief een of meer businessmodellen) opstellen. Het projectplan is gericht op een duurzame en maatschappelijk gedragen innovatie in de korte voedsel voorzieningsketen. 

Waarom dit project?
Consumenten willen steeds meer kunnen beschikken over vers, veilig en gezond voedsel. Ook willen consumenten steeds meer weten waar het voedsel vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Humphrey's  Restaurants met landelijk 16 vestigingen en een centrale keuken in Bemmel, waar voedsel wordt voorbereid, wil op deze ontwikkelingen inspelen. Een mogelijkheid hiertoe bestaat uit de zogenaamde korte voedingsketen. Hierbij is de afstand tussen de producent en de consument zowel in technische als in 'emotionele' zin zo kort mogelijk.

Er zijn landelijk en ook in de regio al geslaagde initiatieven. Humphrey's wil daarom voor haar keuken zoveel mogelijk groenten en kruiden betrekken van zo dichtbij mogelijk. De keus hiervoor is gevallen op telers die actief zijn op het grondgebied van Lingewaard. Voor telers in de glastuinbouw kan een samenspraak met Humphrey's Restaurants een nieuw verdienmodel opleveren. Maatschappelijk bezien is de korte keten interessant omdat een bijdrage wordt geleverd aan meer bewustzijn over voedsel en een verlaging van de CO2 uitstoot. Dit laatste is het gevolg van de kortere transportafstanden, waarover voedsel wordt vervoerd.

Uitvoering in 2019
In samenspraak met NEXTgarden (glastuinbouwontwikkeling Arnhem Nijmegen) is een aantal telers bereid gevonden om samen met de gemeente Lingewaard en Humphrey's Restaurants een initiatief te nemen voor een gezamenlijk project: Innoveren in de korte keten kas. Het gaat bij dit initiatief onder meer om groenten als paprika, tomaat, aubergine en aardbei. Wat de kruiden betreft wordt gedacht aan onder meer basilicum, munt, peterselie en koriander.

Het project zal worden uitgevoerd door een bureau. Het bureau zal worden aangestuurd door het samenwerkingsverband. De kosten van uitvoering van het project bedragen ca. € 50.000. Als de gevraagde subsidie wordt toegekend, maken de partners m.u.v. het inzetten van tijd geen extra kosten. Waarschijnlijk zal de provincie pas volgend jaar april/ mei 2019 een besluit nemen over de aanvraag. Partners gaan daarom na of er, met het risico dat er geen positief besluit komt, toch gestart kan worden met het project.

Voor meer informatie:
Jan Taks
NEXTgarden (gemeente Lingewaard)
j.taks@lingewaard.nl 
06 31 04 87


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven