Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De impact van blockchain op de AGF-keten

Tholen - In het afgelopen jaar is er steeds meer belangstelling gekomen voor de Blockchain techniek. Nu de hype een beetje over is, is het tijd om te bezien wat de lange termijn ontwikkelingen zijn die daaruit voortkomen, vertellen Mathijs Brink en Pascal Geertjes van N&S Quality Consultants (afdeling European Knowledge Centre (EKC) for Food Quality). "Blockchain is een gereedschap, we weten nog niet precies wat we er allemaal mee kunnen. Er zullen allerlei toepassingen gaan ontstaan, ook relevant voor de AGF-keten. Daarom willen we de ontwikkelingen op de voet volgen zodat we onze klanten hierover goed kunnen informeren en adviseren."

Als eerste helpen ze een misverstand uit de wereld. "Door de hype rondom BitCoin is er veel verwarring en scepsis ontstaan. Je moet de blockchain los zien van de BitCoin. Zoals Facebook niet hetzelfde is als internet maar een applicatie op het internet, is BitCoin een applicatie van de Blockchain."Informatiestroom in de keten

Volgens N&S kan Blockchain in de voedselketen twee belangrijke toepassingen hebben: terugkijken wat er allemaal precies is gebeurd met een product voordat het binnenkomt en vooruitkijken wat er met het product allemaal is gebeurd nadat het is weggegaan. “De hoeveelheid data die geautomatiseerd samengevoegd kan worden, samen met de zekerheid die deze technologie kan bieden, maakt dat veel sectoren bezig zijn met oriënteren op mogelijke toepassingen van deze techniek.
Op dit moment snuffelen de early adopters in de foodsector aan Blockchain-technologie. Binnen AGF kennen we nog weinig concrete voorbeelden maar één voorbeeld die veel publiciteit kreeg, is de transparante sinaasappel keten die Albert Heijn samen met Refresco heeft opgezet. In de varkensketen is Frievar gestart met het opzetten van een blockchainplatform voor alle partners in de keten van voederbedrijf tot slachterij", vertelt Pascal. Frievar denkt dat Blockchain een gamechanger zal zijn omdat het vertrouwen en zekerheid geeft.

 

Vereenvoudigde weergave van blockchain in de voedingsketen

Bij N&S zijn ze voorzichtiger. "Het systeem van controle door andere computers in het netwerk, wanneer een nieuwe block is aangemaakt, is wat de techniek zo veilig maakt. Zodra gegevens zijn ingevoerd, kan niemand die ongemerkt aanpassen. Maar de vraag die daarbij rijst is: "Wie zorgt ervoor dat de informatie die ingevoerd wordt klopt? Wij zien ook parallellen met de Cloud-technologie. We komen er nu achter dat we daar ook regels moeten stellen."

"Binnen de voedselindustrie wordt al veel gemeten en bijgehouden en binnen bedrijven is deze informatie ook al beschikbaar. Ook wordt er al redelijk wat informatie, al dan niet verplicht, gedeeld. Blockchain is een veel belovende techniek die voor dit soort uitdagingen een oplossing kan bieden.” Het EKC van N&S blijft de ontwikkelingen op de voet volgen en publiceerde onlangs een rapport over de Blockchain. “Organisaties kunnen contact opnemen met het kennisbank van European Knowledge Centre (EKC) for Food Quality voor advies en begeleiding", besluit Mathijs.

Voor meer informatie
N&S                                                   
Hogeweg 129
5301 LL Zaltbommel
t. 0418- 57 58 59
www.ns-quality.nl 

Mathijs Brink
Business Unit Manager European Knowledge Centre (EKC) for Food Quality
T: 06- 49 02 87 02
mbr@ns-quality.nl

Pascal Geertjes
Young Professional
T: 06- 15 21 56 33
pge@ns-quality.nl