Vissenkweek en plantenteelt met gezamenlijke water- en voedingsstoffenkringloop

Effectieve aquacultuur in Berlijn: eerst basilicum, later ook vruchtgroenten

Een start-upbedrijf uit Berlijn kweekt baarzen en teelt basilicum in hetzelfde water. De vissen leveren de voedingsstoffen voor de planten: een effectieve aquacultuur. Vis bemest plant: tot deze formule kan het idee achter aquaponic samengevat worden. In speciale installaties vinden vissenkweek en plantenteelt gelijktijdig plaats met een gezamenlijke water- en voedingsstoffenkringloop. Tot wel 90 procent minder waterverbruik is zo mogelijk, informeert het Duitse 'Bundesinformationszentrum für Landwirtschaft'.

Hier is de televisie-uitzending te bekijken (ZDF)

Een farm midden in Berlijn
Een concept dat werkt - in ieder geval in Berlijn-Schönefeld. Hier staat de ECF-Farm, die de kweek van baarzen combineert met de teelt van kruiden. „Het bijzondere is eigenlijk dat het water hier niet uit de leiding komt of uit een bron, maar dat eerst langs onze vissen komt", zegt Nicolas Leschke, medeoprichter van het ECF farmsysteem. 'Hoofdstadbasilicum' en 'hoofdstadbaarzen' heten de producten die zo met korte transportafstanden in circa 350 supermarkten in de regio belanden. Alleen al duizenden potten basilicum verlaten wekelijks de farm.

Voor de consumenten, die steeds vaker op klimaatvriendelijke en lokale levensmiddelen letten, is dit zogenaamde urban farming een echt alternatief. Baarzen en basilicum zijn in Schönefeld slechts het begin. Meer veeleisende planten zoals paprika, courgette of tomaat moeten binnenkort volgen.

Verdere informatie:
ECF FARMSYSTEMS GMBH
Bessemerstraße 20, 12103 Berlin
Tel: +49 30 7551 484-0
Fax: +49 30 7551 484-1
www.ecf-farmsystems.com 
info@ecf-farmsystems.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven