Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aeroponics, de nieuwe manier van telen

De methoden en technieken voor het telen van gewassen worden steeds diverser. En dat terwijl de middelen, met name mankracht, maar ook water en bodem schaarser worden. Een oplossing kan het telen zonder substraat zijn, zoals aeroponics. Dit systeem bestaat uit het kweken van de planten in bepaalde houders van verschillende vormen, waarbij de wortels in de lucht blijven hangen.

"Aeroponics komt voort uit de noodzaak om de proliferatie van bodempathogenen, zowel van dierlijke oorsprong als van schimmeloorsprong, en ook om het probleem op te lossen dat is gekoppeld aan het zoutgehalte van de bodem. Dit heeft alles te maken met onze mediterraanse omgeving", zegt expert Giuseppe Distefano.

"Ik heb dit project ontwikkeld en ik heb het aangepast voor de teelt van gewassen die typerend zijn voor het zuiden van Sicilië. Denk aan tomaten, aubergines en paprika’s, maar het wordt ook gebruikt voor de teelt van aardbeien, sla, basilicum en uien. Op deze manier wordt er een uitstekende voedingsbalans gecreëerd zonder hierbij het milieu schade toe te brengen", legt Distefano uit.

Voordelen
Een van de voordelen die door het aeroponics systeem worden gecreëerd is het telen van een groot aantal zaailingen per vierkante meter. Daarnaast worden de voedingstoffen beter opgenomen en worden er geen meststoffen verspreid. Dit maakt het mogelijk om de middelen beter te beheren. Een ander voordeel is het verminderde gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

De verkregen gewassen hebben kwantitatieve en kwalitatieve eigenschappen die beter zijn dan de gewassen die in de volle grond worden verbouwd, waardoor de houdbaarheid in de loop van de tijd wordt verlengd. Dit komt de marketing ten goede en de integriteit van het gewas kan worden gegarandeerd.

"Mijn studie richtte zich op de gewassen met de grootste marktvraag. Dat is de tomaat en in het bijzonder de cherry- en datterinotomaat.. Met deze techniek verkrijgen we een productie van 35 tot 40 trossen per plant, met een productiecyclus van negen maanden. De tomaten hebben dezelfde grootte, met een intense rode kleur en een hoge Brix-graad", zegt de expert.

Een ander belangrijk aspect is de vermindering van de arbeidskosten: "In feite zijn processen zoals ploegen, wieden, organische bemesting, en de aankoop van landbouwmachines zoals tractoren niet nodig."

Nadelen
Maar er is ook een keerzijde. Er zijn grote investeringen nodig voor de realisatie van deze planten om hun diffusie te beperken. Een andere factor is het management van de teeltlocatie, waar technologie de basis is van het productieproces, waarvoor een zeer hoge technische kennis is. Dit vereist op zijn beurt weer de ondersteuning van specialisten.

Voor meer informatie:
Giuseppe Distefano
Tel.: +39 3887445457
Email: g.distefano16@tin.it

 

Publicatiedatum: