Britten overspoelen Ierse AGF-markt
De vraag die zou kunnen worden gesteld, is hoe een dergelijke situatie kan ontstaan terwijl Ierland zo een reputatie heeft voor zijn voedingsproductie. De problemen lijken de efficiënte aard, het controleniveau en de kleine marges te zijn die door de Britse landbouwpraktijk worden gegenereerd.
Producenten zorgen voor de voorraadketen en verzekeren de continuïteit van voorraad. Om dit te bereiken, wordt er altijd een reserve hoeveelheid producten geteeld, wat terug te zien is in de productprijs. Aangenomen echter, dat het seizoen zal lopen zoals verwacht, zal deze reservevoorraad nu een overschot worden. De teler moet zijn producten zien kwijt te raken en wil ze niet op de binnenlandse markt verkopen omdat dat de prijs waarschijnlijk omlaag brengt. De voeding wordt daarom verkocht tegen zeer lage prijzen aan handelaren in plaatsen zoals Ierland.
Transportkosten zijn nooit een probleem, aangezien het productvervoer naar Ierland steeds het extra voordeel heeft van gekoelde containers, die op zoek zijn naar een vracht voor de terugreis, nadat ze vlees en zuivelproducten hebben afgeleverd. De Britse producten arriveren dan in Ierland zonder volledige productie- of transportkosten en kunnen tegen aanzienlijk lagere prijzen worden verhandeld dan waarvoor ze op het land werden geteeld. Wat het probleem veroorzaakt, is het feit dat Groot-Brittannië eenzelfde klimaat als Ierland heeft en soortgelijke producten teelt.
De vraag is of er een toekomst is voor groente- en fruitproductie in deze omgeving. Het lijkt erop dat de Ierse groente- en fruitsector wordt bedreigd door deze situatie en dat het oproept tot fundamentele veranderingen in de relatie tussen individuele producenten en inkoopbedrijven, maar ook tot een wijdere verspreiding van informatie over de sector.
Source: independent.ie