Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Soep maken van overrijpe tomaten zorgt voor minder verspilling"

Wie kent ze niet, de grote containers achter supermarkten waar kilo's groenten en fruit in verdwijnen, omdat ze overrijp zijn en dus niet meer geschikt voor verkoop. Nederlandse supermarkten gooien naar een schatting van de Universiteit Wageningen jaarlijks voor 400 miljoen euro aan groente, fruit, zuivel en andere versproducten weg. Zonde, vindt de beweging Too Good to Waste. 'Boeren hebben hun groente en fruit met zo veel liefde gekweekt. Het is gemaakt om op te eten en niet om te verspillen', zegt initiatiefnemer Linda Vermaat.

Het idee van Too Good to Waste is eenvoudig. Alle groente en fruit die bijna over de houdbaarheidsdatum gaat, wordt verzameld en verwerkt in soepen, sauzen en chutneys. "Verse producten als tomaten zijn daardoor langer houdbaar," stelt Vermaat. Too Good to Waste won dit jaar de Battle of the Cheetahs, een wedstrijd van ontwikkelingsorganisatie NCDO waarbij jonge professionals creatieve oplossingen voor mondiale voedselproblemen bedenken. Met het prijzengeld van 25.000 euro kan het zeskoppige team nu een proef opzetten met supermarkten in de regio Rotterdam. De winkels sparen rijpe tomaten waarvan soep wordt gemaakt. Die soep wordt weer verkocht in de supermarkt.

Klik hier voor het volledige artikel op de website van Ode Magazine

Publicatiedatum: