Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leds in de kijkers op 14 december

Aflevering 'De kracht van licht'

Glastuinbouwers en wetenschappers denken dat planten beter kunnen groeien met aangepast licht. Ecologen en dierbeschermers proberen de biodiversiteit te beschermen met nieuwe oplossingen voor het altijd aanwezige licht in de nacht.

Het innovatieve bedrijfje PlantLab meent een oplossing te hebben voor het wereldvoedselprobleem: in kleine, afgesloten kweekcontainers groeien slaplantjes zonder dat er ook maar een straaltje zonlicht bijkomt. Het geheim? Met een uitgekiende mix van juiste voedingsstoffen, water en LED-verlichting groeien de slaplanten als kool. Plantenfysiologen van de Universiteit Wageningen denken echter niet dat we in de toekomst alleen maar groenten zullen eten die nooit zonlicht hebben gezien. Bij vruchtdragende gewassen als paprika’s of tomaten is het proces complexer en bovendien is een met alleen kunstlicht gekweekte tomaat tien keer zo duur. Veel telers staan nu voor de vraag: in LED-verlichting investeren of niet? In het Bleiswijkse Improvement Centre onderzoeken zij samen met wetenschappers en lichtfabrikanten wat het beste werkt.

Maar wat is het effect van al dat kunstlicht op de flora en fauna? Onlangs zijn wetenschappers begonnen met een grootschalig onderzoek naar de effecten van nachtverlichting op planten en dieren. Joop Marquenie, bioloog en oud-medewerker van de Nederlandse Aardolie Maatschappij neemt ons mee naar het oostpunt van Ameland, 15 km van de bewoonde wereld. Hier onderzoekt de NAM de invloed van licht op vogels, onder meer met de groene lichtsoort Clear Sky. Ook gaat Labyrint op stap met vleermuisdeskundige en bioloog aan de Universiteit van Wageningen Herman Limpens.

Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint Twittersessie. Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter: www.labyrint.nl

Publicatiedatum: