"We gaan voor nagenoeg niks een enorme hoeveelheid AGF naar Europa verladen"

Overaanbod dwingt Macedonische exporteur tot het 'dumpen' van producten op Europese markt

Het is een vroege Kerst in Macedonië, nu exporteur Agro Kapital kampt met een overaanbod en zich genoodzaakt ziet zijn producten tegen weggeefprijzen van de hand te doen. Het bedrijf werkt samen met 120 verschillende telers en biedt een breed scala aan groenten en fruit aan. Hoewel Agro Kapital op zich een prima seizoen achter de rug heeft, staat manager Aleks-Aco Stroilkov voor een moeilijke keuze. "Ik sta op het punt om een enorme hoeveelheid AGF voor nagenoeg geen geld naar Europa te verladen omdat we te maken hebben met enorme overschotten en weten dat een aantal regio's in West-Europa en dan met name in Duitsland, zware verliezen heeft geleden als gevolg van het droge weer. Ik kan de producten dus ofwel voor spotprijzen exporteren of afschrijven, omdat we hier in de regio geen faciliteiten hebben om de producten zelf te verwerken." 

Volgens Stroilkov is het seizoen op andere gebieden wel erg goed verlopen: "Het seizoen van pruimen en paprika's was boven verwachting en dat geldt ook voor witte kool, die we jaarrond exporteren." Agro Kapital exporteert een ruim assortiment aan verse AGF naar Europa en exporteert ook op kleine schaal naar Rusland. Het bedrijf beschikt zelfs over vestigingen buiten Macedonië, zoals in Griekenland, waar het citrus teelt. Stroilkov maakt zich geen zorgen over het aangekondigde Russische importverbod op Macedonische perziken: "We exporteren onze perziken niet naar Rusland en daarnaast zijn onze perziken altijd al vrij van ziekten geweest. Zo'n 90% van onze producten is bestemd voor Europa en slechts een klein volume, bestaande uit andere producten, gaat naar Rusland."

Hoewel voor sommige producten het einde van het seizoen naderbij komt (perziken, nectarines, meloenen etc.) staat dat van andere op het punt te beginnen. "In oktober begint voor ons het kiwiseizoen. Kiwi's zullen de komende maanden één van onze meestverkochte producten zijn, evenals broccoli," aldus Stroilkov. "We werken momenteel ook aan een nieuwe categorie omdat de Macedonische wet ons tegenwoordig toestaat cannabis te telen. In een kassencomplex van zo'n 10 hectare telen we daarom cannabis voor medicinale doeleinden."Voor meer informatie:
Aleks-Aco Stoilkov
AGRO KAPITAL
Mobile: 0038970214037
Tel: 0038934364037
Email: aleks@t.mk
www.mak-smolarskinoj.eu.mk

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven