Eiwitten zwengelen 'wow factors' aan in groenten en fruit

Nieuwigheden en gezondheidsvoordelen spelen een belangrijke rol bij de beïnvloeding van aankoopbeslissingen van consumenten. Een groep eiwitten die MYB-eiwitten worden genoemd speelt een belangrijke rol op gezondheidsgebeid. De werking ervan begrijpen, kan nieuwe groenten en fruit in de supermarktrekken opleveren. 

Studies hebben aangetoond dat het veranderen of het selecteren voor verandering in de activiteit van één enkele genetische groep, MYB-transcriptiefactoren genoemd, belangrijke kenmerken van groenten en fruit zoals hun uitstraling, smaak, textuur en voedingswaarde kan verbeteren. Zo spelen deze eiwitten bij vele vruchtgewassen een belangrijke rol in de kleursamenstellingen die in verband werden gebracht met gezondheidsvoordelen voor de mens, in de schil van het fruit en lage concentraties in de grote hoeveelheid vruchtvlees. Door verandering of selectie voor verandering in de activiteit van deze transscriptiefactoren zou het gewas dus meer van deze gezondheidssamenstellingen in het hele gewas kunnen produceren.

In een nieuwsbericht getiteld "MYB-eiwitten wekken kenmerken van nieuwe consumentenbehoeften in groenten en fruit op" dat in augustus 2018 werd gepubliceerd, een uitgave van het academische tijdschrift Trends in Plant Science, maken onderzoekers op het gebied van gewassen en voedsel gewag van MYB-transcriptiefactoren in gewassen die in verband gebracht worden met de ontwikkeling, hormoonsignalen, metaboliet biosynthese en de pigmentatie van gewassen. 

"Studies hebben uitgewezen dat pigmenten als anthocyanen en carotenoïden vermoedelijk gezondheids- en dieetvoordelen met zich brengen. Veranderingen in belangrijke MYB-transcriptiefactoren zouden het kleurloze vruchtvlees van sommige producten een kleur kunnen geven," zegt professor Allan. "Het zou de hoeveelheid pigmenten aanzienlijk kunnen doen toenemen per portie fruit, wat een mogelijke stap zou zijn in het veranderen van de gezondheidsvoordelen."

Behalve kleur hebben MYB-eiwitten ook een uitwerking op smaak en aroma via aroma, zuurtegraad en pikantheid alsook op de textuur van het vruchtvlees en haarvorming op de schil.

De regelgeving van MYB-transcriptiefactoren begrijpen, maakt het gemakkelijker totaal nieuwe groenten- en fruitcategorieën te telen en te produceren die voldoen aan de consumentenbehoeften. Deze bijkomende potentiële gezondheidsvoordelen, een aantrekkelijker uitzicht, betere smaak, betere textuur, betere opslag en comfort zullen de verkoop en consumptie van gewassenproducten aanmoedigen, eerder dan zwaar verwerkt synthetisch voedsel voor mensen die langer en gezonder willen leven en op zoek zijn naar een milieuvriendelijke oplossing.

Voor meer informatie:
Plant & Food Research

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven