Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwtoeleveranciers werken aan ontwikkeling Chinese glastuinbouw

Bevolkingsgroei is een wereldwijde issue, zeker nu dichtbevolkte megasteden als paddenstoelen uit de grond schieten. Met name in China zorgt dit ervoor dat er flinke stappen gemaakt moeten worden om alle monden te kunnen blijven voeden, zonder dat hierbij de afhankelijkheid van steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen toeneemt. Gaat het bouwen van Nederlandse kassen dit probleem oplossen, of is een andere aanpak vereist?



Om dit uit te zoeken, zocht een groep Nederlandse tuinbouwtoeleveranciers en onderzoeksinstellingen elkaar in 2013 op onder het mom van de Dutch-Sino Horti Cooperation. Dit Partners for International Business (PIB) consortium greep de uitdaging aan om uit te zoeken hoe de Chinese tuinbouw het best geholpen kan worden met Nederlandse tuinbouwtechniek én -kennis. Het resulteerde in de opening van een Chinese solarkas op het onderzoeksterrein van Wageningen UR in Bleiswijk. Deze kas is de afgelopen tijd gebruikt om de oplossingen nog beter af te stemmen op de Chinese kennis, situatie, gewoontes en manier van werken.

Presentatie resultaten
Na meer dan een jaar onderzoek in de Nederlands-Chinese solarkas, werd afgelopen week in Beijing het resultaat gepresenteerd aan de Chinese onderzoekers, partners en afgevaardigden van de overheid. Regnier ten Haaf, Ridder sales manager en dagvoorzitter van het seminar, vertelde dat de succesvolle ontwikkeling van duurzame tuinbouw in China af zal hangen van meer factoren dan alleen maar op maat gemaakte techniek en oplossingen. "Naast het leveren van adaptieve techniek zullen we steeds vaker een intensieve samenwerking moeten aangaan met de Chinese overheid, bedrijven en onderzoeksinstellingen".



Golden Triangle
Het PIB consortium bevestigt volgens Ten Haaf het belang van dit soort partnerships. "We hebben laten zien dat de combinatie een gezamenlijke samenwerking tussen bedrijven, de Nederlandse en Chinese overheid en onderzoeksinstellingen, de zogenaamde Golden Triangle, erg belangrijk is. Samen kun je veel beter problemen en uitdagingen ondervangen en oplossen."



Ten Haaf vertelt dat Chinese tuinbouw vooral veel behoefte heeft aan kennis en techniek die het gebruik van fossiele brandstoffen, water, meststoffen en arbeid kan verduurzamen. "Er staat in China zo'n 1,5 miljoen hectare aan solarkassen. Om die te verduurzamen en toekomstbestendig te maken hebben is meer nodig dan alleen maar substraatteelt, irrigatiesystemen, klimaatcontrole, ventilatie of schermdoek. Er is vooral behoefte aan kennis en ondersteuning bij de integratie van nieuwe methodes. We moeten laten zien dat wij de lokale behoeftes en uitdagingen begrijpen en bereid zijn om te helpen."



Modernisatie
Dankzij het onderzoek in de Chinese solarkas in Bleiswijk weten de partners nu meer over het gewas en de teeltmogelijkheden. Om nog meer inzicht te vergaren zal de proef met twee jaar worden verlengd. "De solarkas zal voorlopig nog niet uit het Chinese tuinbouwlandschap verdwijnen, we moeten onze oplossingen dus aanpassen op dit systeem. Aan de andere kans moeten we ook kijken naar de modernisatie van de Chinese tuinbouw en meer hightech ontwikkelingen zoals winstgevende agroparken introduceren. De succesvolle implementatie van dit soort projecten zal wederom ook erg veel afhangen van belangrijke factoren als kennisdeling en samenwerking tussen overheden, ondernemers, bedrijven en onderzoekers. Het draait allemaal om samenwerking."

Voor meer informatie:
Ridder Group
+31 341 416 854
info@ridder.com
www.riddergroup.com
 
Publicatiedatum: