Project details gezondheidsclaim
Het Tomato Foundation Health Claim Project Consortium, opgericht in maart 2016, is een inter-professionele groep die bestaat uit spelers uit de voedselindustrie, academica en onderzoeksinstellingen. Het doel van de groep is het opstellen van een succesvolle aanvraag voor een gezondheidsclaim van de EFSA voor tomatenpasta en verminderde bloedplaatjesaggregatie - waardoor de bloedstroom wordt verbeterd.
Een voedingssupplement, WSTC - dat een extract van tomatenpasta bevat, en het aandeel fenolen in de tomaten concentreert - heeft in 2009 al een EFSA 13.5 New Function gezondheidsclaim ontvangen.
Fenolen in tomaten hebben een bloedverdunnend effect. Er kunnen hoge concentraties van deze bioactieve bestandsdelen gevonden worden in tomatenpasta en producten als tomatenpuree en -saus.
Het Health Claim Project bestaat uit drie fases:
- Fase 1: Het Haalbaarheidsonderzoek door NIZO Food Research. Afgerond in oktober 2016
- Fase 2: Proefstudie tomatenpasta/tomatenproducten bij SSICA, mei 2018
- Fase 3: Voedingstesten met mensen, voorbereiden dossier voor EFSA, 2019 - 2020
De bevestiging van de chemische beschikbaar van bioactieve stoffen is noodzakelijk voor de validatie van de EFSA. De tomatenpasta en consumenten producten studie zal uitgevoerd worden in het voedselonderzoeksinstituut SSICA in Parma, Italiƫ.
Alle tomatenproducten die tijdens het onderzoek getest worden - en het noodzakelijke gehalte tomaten bevat - komen in aanmerking voor een licentie voor het gebruik van de gezondheidsclaim.
Alleen bedrijven die zich hebben aangesloten bij het project mogen deze claim gebruiken op hun producten.
De Tomato Foundation verwelkomt samenwerkingen, deelname en steun voor de studie.
Voor meer informatie:
Tomato Foundation
David Sutherland
david@tomatofoundation.org
www.tomatofoundation.org