Bart Nemegheer, De Aardappelhoeve

"Over 10 jaar is de zoete aardappelteelt in West-Europa pas geoptimaliseerd"

Tholen - Zoete aardappelen van Belgische bodem. Ondertussen zijn de oranje bonken al meer dan een halve maand verkrijgbaar bij een aantal Belgische supermarkten. Bart en Anja Nemegheer van De Aardappelhoeve deden mee aan de proefteelt en blikken tevreden terug. "Het liep beter dan verwacht, al staat de teelt in West-Europa nog zeker in de kinderschoenen", vertelt teler Bart Nemegheer.


Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve.

Geslaagde proefteelt
De aardappelteler begon eerder dit jaar een proefteelt van zoete aardappelen in het Belgische Tielt voor de supermarkten Colruyt en OKay. Hoewel de teelt volgens Bart compleet anders is dan die van de standaard consumptieaardappelen, kijkt hij tevreden terug op de proefteelt van zoete aardappelen. "Het loopt eigenlijk heel goed", zo geeft de teler aan. "Wij hadden drie hectare, waar wij uiteindelijk 30 ton per hectare van hebben kunnen oogsten. Omdat dit een testfase is, is er niemand die je kan zeggen op welke manier je de teelt het best kunt aanpakken. De Belgische zoete aardappelen zijn hooguit wat langer in vergelijking met de Amerikaanse of Spaanse variant, maar verder is het gewoon hetzelfde qua smaak en kwaliteit hetzelfde product."

Samen met een onderzoekscentrum, probeert De Aardappelhoeve te achterhalen hoe de zoete aardappelen het best geteeld kunnen worden. "De teelt moeten wij aan de proef ondervinden, het is pionierswerk, maar dat maakt het ook zo leuk", gaat hij verder. "Zo'n goede oogst die we nu hadden, hadden wij niet verwacht. Natuurlijk moeten we nog van alles aanpassen, maar voor een eerste proefteelt zijn we tevreden. Volgend jaar willen we de teelt, in samenwerking met de supermarkten, waarschijnlijk uitbreiden tot 10-15 hectare."


Een zoete aardappel van De Aardappelhoeve.

Lange weg te gaan
Hoewel de aardappelteler aangeeft dat de eerste teelt een succes was, zet hij er ook een kanttekening bij. Volgens Bart heeft de zoete aardappel in België nog een lange weg te gaan. "Natuurlijk loop je bij een proefteelt tegen zaken aan, die je niet verwacht", vertelt hij. "Vooral de temperatuur is heel bepalend voor de opbrengst. Hoe warmer het is, des te hoger de opbrengst. Ik had niet verwacht dat dat zo van belang was bij de teelt van zoete aardappelen. Ik denk dat het nog zeker tien jaar duurt voordat de teelt van zoete aardappelen in West-Europa helemaal geoptimaliseerd is. Dan begrijpen we waarschijnlijk niet dat wij teelden, op de manier dat wij het nu doen. De komende jaren, blijven wij in ieder geval zoeken naar verbetering."

Volgens Bart is de proefteelt van de zoete aardappel goed te vergelijken met de eerste teelt van maïs in Europa. "Eigenlijk is mais ook een tropische plant", vertelt de eigenaar van De Aardappelhoeve. "Het heeft voor maïs ook even geduurd om de juiste rassen en kruisingen te vinden, voordat het ook in het Europese klimaat goed kon groeien. Datzelfde geldt nu voor de zoete aardappel, dat heeft tijd nodig."

Media helpen
Bart merkt dat het nieuws van de proefteelt massaal werd opgepikt door de pers. Volgens de teler is dat mede een reden van het succes van de Belgische zoete aardappel. "Een winkel kan er alleen maar van dromen dat een product zo goed door de pers wordt opgepikt, zoals bij de zoete aardappel gebeurt", vertelt hij. "Ook de tv-koks helpen mee aan de populariteit van producten, zoals bij zoete aardappelen. Wanneer een kok op televisie een product gebruikt, gaat de verkoop ervan met 30-40 procent omhoog. De zoete aardappel zie je steeds vaker opduiken in dat soort programma's. Op verschillende manieren worden zoete aardappelen steeds vaker gegeten."

Voor meer informatie:
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt (België)
T: +32 (0)51 40 25 00
F: +32 (0)51 40 95 01
M: +32 (0)477 29 17 84
M: +32 (0)473 55 25 45

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.