Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Patrick Beerts, aardbeienteler

"Telers hebben steeds meer moeite met het vinden van opvolgers"

Tholen - Sinds het jaar 1989 is aardbeienteler Patrick Beerts uit Vroenhoven dag in dag uit bezig met de teelt van aardbeien. Het fruit dat vroeger veelal een vollegrondsteelt was, ziet hij steeds meer verschuiven naar aardbeien in de kas. Niet alleen in de teelt, maar ook de vraag naar werknemers is volgens hem aan het veranderen.


Aardbeienteler Patrick Beerts.

Verschuiving van teelt
Hoewel Patrick zich vanaf 1989 inzet voor de teelt van aardbeien, schafte hij pas drie jaar later een kas aan. Per jaar ziet hij de buitenteelt achteruit hollen. "Ook ik ben na een aantal jaar gestopt met de buitenteelt", geeft de aardbeienteler aan. "In een kas hangt alles makkelijk op plukhoogte. Je hoeft niet meer door je knieën te gaan en krijgt daardoor minder last van je rug of je benen. Daarnaast heb ik ook het idee dat het weer de laatste jaren steeds extremer aan het worden is, ook al beweren sommigen van niet. Dan is het weer te warm, komt er een storm, is er hagel of vriest het hard. Al die elementen zorgen ervoor dat je in een kas meer zekerheid hebt in vergelijking met de vollegrondsteelt."


De aardbeienteelt vindt plaats in de kas.

Hoewel de verschuiving van de teelt van buiten naar binnen positieve gevolgen met zich meebrengt, maakt Patrick zich toch zorgen over de toekomst van de fruitteelt in België, al ziet hij een minder slechte toekomst voor de aardbeienteelt in vergelijking met andere fruitsoorten. Volgens de teler zijn er nog maar weinig mensen die een zaak willen overnemen of überhaupt willen werken voor een teler. "Voor de telers is er vaak geen opvolging, iets dat voor mij waarschijnlijk ook het geval is", geeft Patrick aan. "Mijn zoon heeft andere interesses en daarnaast zou hij het door allergische reacties met de aardbeien niet eens uithouden. Wanneer hij in de kas komt, begint hij al met niesen en tranen en krijgt hij uitslag. Dat is natuurlijk niet te doen."


Een aardbei van Patrick Beerts.

Werknemers zoeken lastig
Niet alleen het zoeken naar opvolging is volgens Patrick lastig, ook het vinden van personeel is volgens de telers niet altijd even makkelijk. "Vroeger werkten en vooral Polen in de sectors, maar dat wordt ook minder en minder", zo gaat hij verder. "Het zijn nu voornamelijk Bulgaren en Roemenen die wij steeds vaker zien. Dat komt mede doordat de arbeiders in Oost-Europa ook steeds vaker in de bouw of in de transportsector werken. In Polen zelf vindt er trouwens ook verschuivingen plaats. Daar komen juist veel gastarbeiders uit Oekraïne naar Polen toe om daar te gaan werken."

Goed jaar
Hoewel de toekomst volgens Patrick voor hem moeilijk lijkt te worden, kijkt hij momenteel terug op een positief jaar. "Dit jaar hebben wij ongeveer 4 kilo per m² geoogst, terwijl dat normaal gesproken zo rond de 3,5 m² ligt", vertelt hij. "Doordat de teelt dit jaar meer gespreid was over het seizoen, zijn de aardbeien wat groter van formaat en kunnen er langer aardbeien geplukt worden. Hoe de aardbeien zullen worden, hangt altijd af van het weer in het najaar. Doordat het vorig najaar erg warm was in september, kwamen er veel aardbeien tegelijkertijd, waardoor het seizoen dus eerder afgelopen was."


Patrick kweekt zijn eigen aardbeienstekken. 

Aardbeienplanten
Naast dat de teler zelf zijn aardbeien plukt, zorgt hij er ook voor dat zijn aardbeienplanten het volgende jaar weer geschikt zijn om aardbeien van te kunnen halen. "In totaal hebben wij 37.000 aardbeienplanten", vervolgt de teler zijn verhaal. "Aan het einde van het jaar zetten wij de verwarming in de kassen uit, om ervoor te zorgen dat de planten wat koudere temperaturen over zich heen krijgen. Dit jaar zal dat waarschijnlijk iets later zijn, waarschijnlijk rond half januari, omdat het seizoen deze keer wat langer is. Wanneer de bladeren geel worden, merk je dat de planten zich klaar maken voor de winter. Dat is nu dus het geval. Een te zachte winter is dus niet goed voor aardbeienplanten, maar een te strenge moeten we natuurlijk ook niet hebben."


De aardbeienplanten maken zich klaar voor de winter.

Voor meer informatie:
Patrick Beerts
Heukelom-Dorp 20
3770 Vroenhoven (België)
T: +32 (0) 475 66 13 26