Israëlische telers zoeken nieuwe markten

"Het wordt een seizoen als nooit tevoren," vertelt Omer Kamp van het Israëlische bedrijf Arava Export Growers. "We hebben er alles aan gedaan om op het punt te belanden waar wij nu staan," vervolgt hij. "We kunnen niet langer afwachten tot de markt om onze producten vraagt maar we moeten zelf het initiatief nemen en vraag creëren."


Paprika is van oudsher het voornaamste product voor Arava Export Growers. In de loop der jaren is het bedrijf zijn producten ook naar regio's buiten West-Europa gaan exporteren, waaronder Rusland, Oost-Europa en Noord-Amerika. "Een deel van onze strategie bestaat uit het diversifiëren van onze lijnen en een uitbreiding van ons huidige aanbod. Dit is het fundament waarop wij onze activiteiten baseren." 


"Vanaf deze week groeien de volumes paprika's en kunnen we dagelijks tientallen pallets vullen. Het seizoen van Habanero pepers gaat eveneens van start en we hebben ook weer groene avocado's beschikbaar, zij het tegen hogere prijzen vanwege de huidige krapte op de markt."


Tot slot zijn er ook weer Wonderful granaatappelen beschikbaar die wachten tot de laatste vroege rassen die nu nog in Nederland op de markt zijn, uitverkocht zijn. "We starten ook weer met de export van bleekselderij en uiteraard met die van Medjool dadels, ons paradepaardje."


"In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt de Aziatische markt steeds dominanter wat de prijzen omhoog stuwt. Volgens Omer is dit een wereldwijd fenomeen en het bewijs dat Israëlische producten ondanks hun hogere prijzen overal te verkopen zijn dankzij hun premium kwaliteit.
 
Biologisch
Arava Export Growers heeft ook besloten een supply chain te implementeren die de mogelijkheid biedt om bioproducten voor te verpakken. Hierdoor is de vraag volgens Omer de laatste tijd verdrievoudigd. "De vraag naar biologische producten, zoals graffiti aubergines, komkommers en paprika's, is dit jaar gegroeid en we verwachten dat ook het aanbod zal groeien," vervolgt Omer. 


Kruiden
De groei van Arava Export in de kruidensector is constant. Volgens Omer liggen er binnen deze categorie wel wat uitdagingen op de loer. "Enerzijds is de vraag torenhoog en wordt deze gekenmerkt door een groot aantal eisen. Anderzijds worden er kruiden van overal en nergens aangevoerd. Dit haalt zowel de kwaliteit als prijzen naar beneden, meent Omer. "We moeten als Israëlische bedrijf niet alleen de wereldwijde concurrentie aangaan maar we zijn ook afhankelijk van beperkte arbeidsmogelijkheden."


"Laat er geen misverstand over bestaan, iedere markt die tekenen van verzadiging begint te vertonen, heeft ook herstel nodig," vervolgt Omer. "De groei van internationale leveranciers, stijgende vraag en strengere voedselveiligheidseisen zijn een 'wake- up call' dat marginale waarden en concurrentiekracht essentieel zijn voor een goed herstel."

"Als we klanten vragen om voor onze producten te kiezen, dan moeten we garanderen dat we topkwaliteit leveren, met een goede dienstverlening, stabiele aanvoer en bovenal eerlijke communicatie."

"Arava Export Growers is van mening dat de uitdagingen van dit seizoen bijgedragen hebben aan een grotere professionaliteit in alle sectoren. "In een tijdperk dat consumenten geen gebreken meer tolereren, moeten exporteurs de zwakke punten in hun supply chain aanpakken en strategieën ontwikkelen om deze te verbeteren," aldus Omer. 


Voor meer informatie:
Omer Kamp
Arava
Tel: +97 239 728 127
Mob: +972 525 334 763

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.