Grossier Peter Nüchter:

"We profiteren van de gezonde voedingstrend"

Op de groothandelsmarkt van Duisburg is het steeds moeilijker om te overleven. Veel bedrijven zijn de afgelopen jaren ten onder gegaan door oneerlijke concurrentie en de opkomst van directe leveringen. Maar dit geldt niet voor Peter Nüchter, eigenaar van de groenten- en fruithandel met dezelfde naam. Hij levert aan een diverse klantenkring van middelgrote groentenwinkels en gastronomische bedrijven.
 
Peter Nüchter is al de derde generatie die werkzaam is in dit bedrijf, dat werd opgericht door grootvader Willi Nüchter. Hij werkt samen met zijn zoon en toekomstige opvolger Sven. "Zoals u ziet, verkopen we allerlei groenten en fruit, waaronder ook kruiden en exotische AGF," meldt hij.


Eigenaar Peter Nüchter is met recht trots op zijn producten

Loyale klanten
Hun dienstverlening wordt gekenmerkt door een snelle levering in de regio's Duisburg, Düsseldorf en Wesel. Daarvoor heeft hij vier voertuigen in gebruik. Het zeer diverse assortiment wordt door Nüchter rechtstreeks uit het buitenland geïmporteerd. "De meeste producten komen uit Italië, Frankrijk, Spanje en de Benelux. Nu de winter nadert, zijn de nectarines weer aan de beurt."

Wie op de Markthalle mensen aanspreekt, ontmoet weinig handelaren die nog erg positief zijn. Nüchter geeft toe dat het niet allemaal even geweldig loopt. "We hebben duidelijk te maken met oneerlijke concurrentie. Dan gaat het met name om handelaren die naar telers in Nederland of Niederrhein gaan om daar goedkoop producten in te kopen en geen arbeidsloon of bedrijfskosten berekenen. Op die manier wordt de markt gewoon kapot gemaakt."
 
Naast oneerlijk praktijken wordt de markt ook beïnvloed door de gestage toename van directe levering. Tegenwoordig zijn er nauwelijks nog supermarkten of andere grote ketens die hun aankopen via een groothandelaar doen. Nüchter heeft echter een loyale klantenkring van kleinere bedrijfjes zoals snackbars, hotels, kantines en broodjeszaken. "We leveren bijvoorbeeld de sla, komkommers en de tomaten voor belegde broodjes."


Het magazijn van de firma Willi Nüchter

Gezond voedingstrend
Bovendien merkt Nüchter op dat het traditionele Duitse dieet meer en meer aan het veranderen is. "Er is op dit moment een trend waarbij veel mensen steeds meer gezonde producten kopen. Over het algemeen koopt men minder vlees en meer groenten. Zelf probeer ik ook gezonder te leven en afwisselender te eten."

De ondernemer geeft aan dat deze omwenteling samenvalt met de gestage uitbreiding van zijn assortiment. "Vroeger verkocht ik alleen ijsbergsla, maar nu verkopen we ook frisée-sla en rucola. Hetzelfde geldt voor kruiden zoals rozemarijn en peterselie." Nüchter weet dat niet iedereen zich deze luxe artikelen kan veroorloven. "Zoetigheid en snacks zijn gewoon goedkoper en groenten en fruit moet je meestal ook nog eens schillen of snijden."


De groenten- en fruithandel vanaf de voorkant gezien

Trots kijkt Nüchter de koelruimte rond wanneer het gaat over Nederlandse uien en Franse aardappelen. Gevraagd naar zijn eigen voorkeur geeft hij een verrassend antwoord. "Ik hou het meest van Duitse aardbeien en asperges!"
 
Voor meer informatie:
Willi Nüchter
Inh. Peter Nüchter 
Großhandel für Obst und Gemüse
Tel.: 0203 310353 / 0203 312715

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven