Fresh Partners nu ook actief vanuit Indonesië

"Door uitgestrektheid Indonesië zijn veel producten bijna jaarrond leverbaar"

Met de opening van een exportcentrum nabij de internationale luchthaven in Jakarta heeft Fresh Partners Asia haar exportaanbod exotische groenten en fruit uitgebreid. Deze worden vermarkt onder de merknaam 'Asia Fresh'.

Exoten
Fresh Partners bestaat al meer dan 30 jaar en voorziet vanuit Indonesië de markt in Europa, Midden-Oosten en diverse andere delen in de wereld met dagelijkse verschepingen per luchtvracht en containers per zeevracht. Het gaat om producten als gember, pomelo, kokosnoot, longan, tamarinde en nog veel meer", vertelt Fons Arents van Fresh Partners. Hij geeft aan dat de export vanuit dit deel in de wereld niet geheel problematisch verloopt. "Dit heeft te maken met verschillen in eisen op het gebied van voedselveiligheid. Bij de importerende landen is er, overigens terecht, een verhoogde aandacht op dat gebied."Aandacht voor bio
Hij vervolgt: "Met haar ervaringen in Thailand heeft Fresh Partners in Indonesië een goede basis om ook vanuit dit uitgestrekte land de export te stimuleren. Over het algemeen is de jongere generatie hier bereid tot het werken in de agro sector en staat het voorzichtig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen hoog in het vaandel. Er is een stijgende aandacht voor biologische producten bij de lokale consument en het nabij gelegen Singapore."

Fresh Partners beschikt in Indonesië inmiddels over een uitgebreid netwerk van fruittelers die zich verenigd hebben in de "Indonesia Tropical Fruit Cooperative". "Actuele producten zijn durian, leechlime, soursop, red guava, rose apple, salak, kedondong, dragonfruit, jackfruit, rambutan, mangosteen, diverse variëteiten mango. De producten worden vanuit diverse delen uit Indonesië naar Jakarta getransporteerd. Daarna vindt een zorgvuldige selectie in het exportcentrum plaats en worden de producten verpakt."

Seizoenen volgen elkaar op
Hij legt uit dat de seizoenen in Indonesië in verband met de uitgestrektheid verschillen, maar elkaar wel opvolgen. "Zo start de mangosteen binnenkort op vanuit Padang en Medan op Sumatra en verplaatst de productie zich vervolgens van Bali en Lampung naar Oost en West Java. Interessant is het voor Fresh Partners dat ook de seizoenen vanuit Thailand/Malaysia verschillend liggen waardoor het mogelijk is om bijna jaarrond een bepaald product te kunnen exporteren naar de supermarkten in Europa en elders. Het proces voor GlobalGAP certificeringen is inmiddels voor diverse producenten in de opstartfase."

Pakket groenten
Het Post Harvest Centre in Cipanas is opgericht door de Universiteit van Bogo, ligt op een afstand van 3 à 4 uren vanaf de luchthaven van Jakarta. "Dit Post Harvest Centre gaat Fresh Partners voorzien van een uitgebreid pakket groenten en kruidensoorten. Inmiddels zijn er groepen telers geselecteerd die speciaal voor Fresh Partners hun productie gaan opzetten. Hierin gaan ze ook, in samenwerking met een project van de Universiteit, begeleid worden. Het gaat hier om producten als Yellow Turmeric, babycorn, kencur, salamleaf, okra, kangkung, chillies, edamame, yard long bean, peteh beans, papaya leaves, melinjo, jenkol en een assortiment Japanse groentensoorten. Tevens zullen er een aantal groentensoorten en kruiden worden geteeld die een eventuele stagnatie vanuit Thailand kunnen opvangen."

Met deze nieuwe aanpak in Indonesië wil Fresh Partners de export aldaar gaan stimuleren. "Ik verwacht dat er zeker in de aankomende jaren synergie-effecten in de sector gaan ontstaan, zoals die in een eerdere fase ook in Thailand plaatsvonden. Daarnaast gaan we bepaalde producten, die nu minder bekend zijn, bekender maken in Europese landen en andere afnemers."

Voor meer informatie:
Fresh Partners
Fons Arents
Tel +31 653640902
info@freshpartners.com
www.freshpartners.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.