Groothandelsmarkt Warschau verwerkt jaarlijks 500 miljoen ton AGF

De Bronisze markt, die zich op een steenworp afstand van het centrum van Warschau bevindt, is de grootste AGF-markt in Polen. Maciej Kmera vertelt dat de markt in logistiek opzicht perfect gelegen is in het midden van Polen waar de meeste wortelgewassen, kool, broccoli en bloemkool worden geteeld. De markt is bovendien slechts 50 km verwijderd van de grootste appelteeltgebieden in Grojec en Warka. Klik hier voor de foto's van onze recente rondleiding op de Bronisze Markt.

De markt is zes dagen per week 24 uur per dag geopend met aangepaste openingstijden van 10 tot 18 uur op zaterdag vanwege het onderhoud. De AGF-markt heeft een oppervlakte van 45 hectare, waarvan 10 hectare overdekt, waar 350 grote Poolse handelaren actief zijn. Buiten zijn er op het terrein nog eens 1.300 plaatsen beschikbaar voor telers en kleinschalige bedrijven die hun producten in kramen of rechtstreeks vanuit hun trucks verkopen. "Een paar jaar geleden is er brand in de hallen ontstaan waardoor de overdekte faciliteiten volledig verwoest waren. We hebben alles twee jaar geleden herbouwd en nu zijn de gebouwen volledig gemoderniseerd. Iedere handelaar heeft op de begane grond ruimte tot zijn beschikking om zijn AGF op te slaan. De kantoren bevinden zich hier direct boven op de eerste verdieping," vertelt Maciej Kmera van Bronisze. Op de markt worden jaarlijks naar schatting 500 miljoen ton AGF verwerkt en dagelijks vinden 10.000 trucks hun weg naar Bronisze. 

Poolse consumenten hebben een voorkeur voor AGF van eigen bodem en dat is tijdens de zomermaanden goed op de markt te merken. "In de zomermaanden vindt de meeste handel op het onoverdekte gedeelte van de markt plaats, waar lokale telers hun groenten en fruit verkopen. De prijzen zijn lager en met name producten als kool, bloemkool, wortelen, kasgroenten en steenfruit zijn erg populair. De producten worden vooral aan de foodservicebranche verkocht. De grotere ondernemingen die in het gebouw gevestigd zijn, leveren aan grotere klanten en verzenden hun producten rechtstreeks naar logistieke centra," vervolgt Kmera. De nieuwste toevoeging aan de markt is een hal voor verse bloemen en planten. De handelsuren voor de groothandel zijn van 3 tot 5 uur waarna handelaren aanwezig blijven om zaken te doen met bloemenzaken en andere kleine bedrijven.

"Het is in Polen vrij ongebruikelijk om iemand voor zijn verjaardag of andere gelegenheden bloemen te geven. Veel mensen zien dit als geldverspilling en geven liever een fles wijn. Dit is dan ook geen gemakkelijke markt voor importbloemen," merkt Kmera tot slot op. Klik hier voor de foto's van ons recente bezoek aan Bronisze.

Voor meer informatie:
Maciej Kmera
Bronisze
Tel: +48 227215523
Email: maciej.kmera@bronisze.com.pl
www.bronisze.com.pl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.