Aucxis timmert aan de weg in China

Groeiende E-Trade in Chinese AGF-sector

Aucxis heeft haar E-Trade technologie in China het afgelopen jaar uitgerold voor verschillende projecten. Zo werd het Qixia Fruit Auction Center in Shandong officieel geopend. Midden 2017 werden de Moby-Clock en de Aucxis Online applicatie voor de verkoop van groenten en fruit opgeleverd bij het bedrijf APC (Advanced Produce Centre Development). Daarnaast nam Aucxis in november 2016 deel aan het seminarie bij CAA (China Association of Auctioneers) met betrekking tot de agricultuursector en in 2017 aan het seminarie bij APC over de werking van een West-Europese fruit- en groenteveiling.

Fruit Auction Center geopend

Het Qixia Fruit Auction Center werd in 2013 opgericht door de China Fruit Marketing Organisation, Yantai Huteng Real Estate en Qixia Defeng Food. Deze eerste Chinese fruitveiling in Shandong werd gebouwd op een oppervlakte van 12,2 hectare en kostte in totaal ongeveer 207 miljoen RMB. In oktober 2016 werd het Qixia Fruit Auction Center officieel geopend. Rond Qixia zelf wordt er via een twintigduizendtal telers ongeveer twee miljard kg appels geteeld.


Het Fruit Auction Center.

71 ton fruit per dag
Aucxis heeft de uitrusting met bijbehorende elektronica voor een complete veilzaal geleverd voor een totaal van 192 kopers. De twee klokken worden gevisualiseerd via P4 multi-colour LED‑technologie. De lokale backoffice software levert de te verkopen catalogus aan. Na de opening in oktober 2016 werd er 3,2 ton fruit verkocht op deze veiling, dit voor een waarde van 16 miljoen RMB. Dit model van verhandelen wordt enorm gewaardeerd door zowel de kopers als de verkopers en de omvang van de transacties blijft stijgen. Dagelijks wordt er gemiddeld ongeveer 71 ton fruit verkocht.


De Moby-Clock.

Moby-Clock
De mobiele veilklok van Aucxis, de Moby-Clock, heeft in juli 2017 zijn intrede gedaan in China via de klant APC. Het grote voordeel is dat de Moby-Clock van het ene lot producten naar het andere lot producten kan rijden. Kopers krijgen op deze manier de mogelijkheid om de kwaliteit van de producten goed te inspecteren. Volgens het 'Dutch falling clock'-principe kunnen de kopers met een radiografische koopknop volgens een ingestelde snelheid automatisch de aflopende prijsteller stopzetten. De koper die het eerste drukt of de beste prijs opgeeft, koopt het lot voor de corresponderende prijs. De Moby-Clock is een ideaal instrument om de overgang van een shout auctioning naar een veilzaal meer aanvaardbaar te maken voor de kopers. Transacties worden bovendien via wifi doorgegeven aan de backoffice van de veiling.

Aucxis leverde een afgeleide van de web-gebaseerde Aucxis Online applicatie aan de klant APC (Advanced Produce Centre Development). APC zal de webapplicatie in eerste instantie toepassen voor de verkoop van groenten en fruit die geïmporteerd worden in China. Geïnteresseerde geregistreerde kopers kunnen tegen elkaar opbieden. De schermlay-outs werden in nauwe samenwerking met de klant ontwikkeld.Introductie veilsystemen op seminarie CAA
Op 27 november 2016 werd Aucxis uitgenodigd door de Chinese Association of Auctioneers (CAA) om een presentatie te geven over de geschiedenis van de klokveiling in West-Europa. De CAA die werd opgericht in 1995 is de enige nationale vereniging in de veilingindustrie in China en is momenteel het belangrijkste platform dat de ontwikkeling van de Chinese veilindustrie promoot. De CAA bevat meer dan 2700 leden en vertegenwoordigt 80 % van het marktaandeel. Op het seminarie waren in totaal meer dan 150 veilingen aanwezig, van de antiek- tot de agricultuursector. De presentatie van Aucxis alsook de toelichtingen door onze klanten over de Aucxis-oplossingen (zoals de fruit- en groenteveiling APC en de bloemenveiling KIFA) werden zeer positief onthaald binnen de organisatie.

Chinese regering wil investeren

De regering in China wenst de komende jaren meer te investeren in dit West-Europese model van verhandelen aan de hand van een centrale handelsplaats voor groenten en fruit, inclusief de bijbehorende kwaliteitsnormen en beschrijvingen. De eerste voorzichtige stappen zijn alvast gezet via een aantal interessante pilootprojecten. "We hopen uiteraard dat onze professionele, innovatieve oplossingen de komende jaren meer en meer hun weg zullen vinden in China". aldus Patrick Bauwens."Nog een presentatie
Op 1 en 2 juli 2017 werd Aucxis uitgenodigd door de Chinese Association of Auctioneers (CAA) en de Advanced Produce Centre Development (APC) om de werking van een West-Europese fruit- en groenteveiling voor te stellen. Dit seminarie over de fruit- en groentesector vond plaats bij APC. De tweede dag werden er demonstraties gegeven door APC waarbij de veilzaal en de Moby Clock uitgebreid getoond werden. Een zestigtal geïnteresseerden uit diverse provincies van China volgden met zeer veel interesse de tweedaagse sessie. Aangezien het veilsysteem met zoveel interesse wordt onthaald, ligt er een enorme opportuniteit in China. Om deze reden volgt Aucxis de evoluties in China nauwgezet op.

Grootste AGF consument en producent ter wereld
China is bovendien de grootste consument en producent van fruit en groenten ter wereld. In 2016 bedroeg de totale consumptie 851.110.000 ton. Daarnaast bereikte het totale importvolume 270.000 ton en het totale exportvolume 10.390.000 ton. De meest geconsumeerde soorten fruit en groenten in China zijn appels, sinaasappels, peren, druiven, bananen, ananassen, lychees, perziken, kiwi's, komkommers, kool, wortels, aubergines en tomaten.

Voor meer informatie:
Aucxis cvba
Zavelstraat 40
9190 Stekene, Belgium
T +32 3 790 17 17
F +32 3 790 17 18
info@aucxis.com
www.aucxis.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.