"Hakim Farkouchi: "Ik controleer de prijzen"

Morgen opent nog een markthal in Rotterdam

Tholen - "Ik controleer of de prijzen bij ons niet teveel verschillen met de reguliere markt", vertelt projectontwikkelaar Hakim Farkouchi. Dat klinkt streng maar hij vraagt dan ook een schappelijke huurprijs aan de ondernemers van Marché 010. Dit is de tweede overdekte markthal in Rotterdam. De nieuwe ontwikkeling ligt op een steenworp afstand van Markthal Rotterdam, waar het rommelt. 29 kraamhouders hebben een rechtszaak aangespannen tegen eigenaar Klépierre, een Franse vastgoedbedrijf en eisen aanpassing van de servicekosten of ontbinding van het huurcontract. Marché 010 profiteert ineens mee van alle media aandacht daaromtrent. "Dagelijks komen er journalisten langs", vertelt Nathalie Lauw die Hakim helpt bij het managen van de nieuwe markt. "En onze Facebookpagina is zelfs geliked in Korea en Indonesië."


Hakim en Nathalie van de overdekte buurtmarkt Marché 010

Afkijken
Hakim heeft het concept niet afgekeken van Markthal Rotterdam. Hij liep al jaren rond met het idee voor een markt in Rotterdam Noord, maar een geschikte locatie ontbrak. "Zuid en West Rotterdam hebben een wel een markt, maar al sinds de oorlogsjaren is er geen markt voor de bewoners in Noord", vertelt hij. De locatie is gevonden, een oude metaalfabriek aan de Vijverhofstraat 45 mocht van de gemeente een nieuwe bestemming krijgen. Wat Hakim voor ogen heeft met de markt lijkt eerder op Zwarte Markt in Beverwijk dan die van de Markthal.


Smoothies en hapjes bij Déliz

Wijk
"Het is een markt voor de wijk, waar mensen wonen, werken en en naar school gaan. We kijken goed naar de activiteiten van de ondernemers want we willen zorgen voor diversiteit." Dat is gelukt. Naast ondernemers die een snelle hap verzorgen, is er op het gebied van van vers van alles aanwezig in Marche 010: een bakker, kaas-, vis, notenzaak en een groot aantal vierkante meters is ingenomen door AGF-handel. Waaronder Ozzy Fresh die ook op de Rotterdamse markten in Blaak en Pier 80 staat. "Hier staan we elke dag", vertelt Younes die bij de kraam staat. "We proberen de laagste prijs aan te houden. Dat kan omdat we gemakkelijk bij Spaanse Polder en telers kunnen inkopen."

Veel m2 voor de kraam van Ozziy Fresh met divers assortiment AGF

Verbinden
De projectontwikkelaars hebben een duidelijk beeld van hoe de markt eruit moet zien en functioneren. Ze zien de maatschappelijke rol weggelegd. "Hier komen allerlei culturen samen, eten is een sociaal gebeuren. Dat verbindt en zorgt voor een goede sfeer", zegt Hakim. "Een eis is wel dat iedereen Nederlands kan praten." Verder vragen ze een schappelijke huur en houden ze de uitstraling zo eenvoudig mogelijk. "De ondernemers voeren de boventoon, niet de vastgoedadviseurs. Het gebouw blijft simpel, hoe minder je daaraan doet hoe beter je producten uitkomen. Het gaat immers om de waar die je verkoopt." 


Nootjes en baklava bij Beybun nuts & more

Prijs
Marché 010 moet een lage prijs kunnen bieden aan bezoekers. Hakim weet dat een Rotterdammer liever omloopt om een paar centen te besparen. "De huur is transparant opgebouwd. Degenen met faciliteiten betalen wat meer dan de andere. De oppervlaktes zijn niet groot. Op 20 m2 kun je prima iets lekkers maken en je waar aanprijzen. Daarom verwacht ik ook dat de ondernemers hun prijzen schappelijk houden en zeg ik er iets van als hun prijzen hoger liggen dan die op de reguliere markt." 


Patisserie met vers fruit bij Sweet Garden


Brood en gebak bij Meziane BakeryVoor meer informatie:
Marché 010
Nathalie Lauw
Vijverhofstraat 45
RotterdamHieronder foto's van de marktkraam van Ozzy Fresh:
Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven