Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim van Wingerden aan de slag voor Botanicoir:

"Enorm potentieel in de opkomende zachtfruitsector"

De internationale markt voor zachtfruit groeit in een snel tempo en er is steeds meer vraag naar speciale substraten. Reden voor voormalig paprikateler Wim van Wingerden om aan de slag te gaan bij het Britse Botanicoir. Hij zal zijn zijn kennis gaan delen en kwekers ondersteunen in het gebruik van gespecialiseerde kokossubstraten. 



Kokos
Van Wingerden is een bekend gezicht in de internationale tuinbouw. Na lange tijd zelf een eigen bedrijf in Nederland te hebben gehad, reisde hij de laatste jaren de wereld rond als adviseur om andere telers te helpen hun kwaliteit en productie te maximaliseren. In zijn meest recente avontuur met Botanicoir richt Van Wingerden zich op de introductie van kokosgroeimedia in de groeiende Europese zachtfruitsector.



"Sinds ik zes jaar geleden begon met advies geven, merkte ik dat de producten van Botanicoir opvielen in vergelijking met andere materialen in de markt. Vanwege de consistente kwaliteit besefte ik dat er een groot potentieel was voor de toepassing van hun producten in de zachtfruitsector," zegt hij. Inmiddels heeft de consultant de distributie voor de Europese markt op zich genomen."

Om zijn enthousiasme voor Botanicoir te benadrukken, legt Van Wingerden uit waardoor het materiaal zich onderscheidt van andere materialen die op de markt beschikbaar zijn:

"In de meeste gevallen bestaan kokossubstraatmixen uit zowel grotere kokosdeeltjes, -chips, -vezels en helaas ook veel fijn stof. Sommige mengsels bevatten zelfs zo'n 20% stof, waardoor het substraat al snel teveel water vasthoud en het erg moeilijk is om er zachtfruit op te telen. De fabrieken van Botanicoir hebben een speciale productiemethode ontwikkeld die al het materiaal wat kleiner is dan 2 millimeter eruit filtert. Dit geeft het uiteindelijke mengsel een mooie open structuur en een betere beluchting, waardoor het perfect is voor de teelt zacht fruit."



Volgens Van Wingerden maakt de open structuur van het materiaal het gemakkelijk om het groeimedium te draineren. "Het creĆ«ert een vrije afvoer van overtollig water uit het materiaal. Dit resulteert in een gezonder wortelsysteem en een sterker en vitaal gewas. Als je een mengsel hebt met veel stof of standaard potgrond gebruikt gemengd met perliet raakt je substraat gemakkelijk doordrenkt en minder gemakkelijk te draineren en dan ontstaat er een zuurstoftekort. De kokosvezel van Botanicoir is gemakkelijker te sturen, ook als je teveel water geeft of juist laat bent met irrigatie. Het is een vergevingsgezind medium." 


De laatste tijd heeft Van Wingerden goede resultaten behaald met de introductie van de substraten bij Europese zachtfruittelers. Veel van hen gebruiken hun kokosvezelschijven. "Telers vinden ze erg handig en zijn er erg tevreden mee. Ik vind het fijn om ze te helpen, het is geweldig om te werken met een goed product dat echt werkt." Van Wingerden voegt eraan toe dat Botanicoir ervaren teeltadviseurs gebruikt om hun klanten ook met hun gewassen te helpen.

Botanicoir zal deze maand tijdens het FruitFocus event bij East Malling Research in Kent telers informeren over hun speciale substraten gericht op de zachtfruitteelt. Daarnaast introduceert het bedrijf een nieuwe innovatie die het gebruik van kokossubstraten voor zachtfruit naar het volgende niveau tilt. "We hebben een speciaal nieuw mengsel voor de berry sector, ik kan er nog niet veel over vertellen, maar kan wel bevestigen dat het een mix is die nog nooit eerder is gemaakt."


Voor meer informatie:
Botanicoir
Wim van WIngerden (e-mail)