Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tropisch klimaat uitdaging op Horti Asia

Tholen - Op de Horti Asia afgelopen week in Bangkok bleek opnieuw dat er volop kansen liggen in de tuinbouw in Zuid-Oost Azie. Voor Nederlandse toeleveranciers is het klimaat een belangrijke factor om rekening mee te houden. Op de beurs uiteraard, maar zeker ook in het werkveld.

Vorig jaar nog ging Horti Asia niet door. Daardoor bestond ook dit jaar twijfel over het bestaansrecht van de Aziatische tuinbouwbeurs. Na de beurs van afgelopen week is die twijfel weggenomen. De beurs kende een hoger bezoekersaantal dan ooit te voren.



Bekijk de fotoreportage van de Horti Asia hier

Groente en koeien

De Horti Asia werd gelijktijdig gehouden met veeteeltbeurs VIV en landbouwbeurs AgriTechnica en dat zorgde al voor extra aanloop. "De kasteelt en de veeteelt kennen een aantal gelijke uitdagingen", verklaart een van de standhouders. "Bovendien houden de ondernemers in deze sectoren elkaar goed in de gaten en kijken ze of ze ook in de andere sector actief kunnen worden. Ze willen niet op één paard wedden en zien kansen in de hele voedselproductieketen. De Horti Asia gelijktijdig houden met de VIV was een goede beslissing." De beurs werd verder gekenmerkt door diverse internationale delegaties. "Uit Japan, Maleisië, Vietnam, maar ook uit Norod-Amerika en het Midden-Oosten. Dat geeft de beurs een internationaler karakter."

Thailand
Een andere reden voor het optimistische karakter is simpelweg dat het goed gaat met de Aziatische tuinbouw. Tijdens de eerste editie van de beurs, vijf jaar geleden, hebben toeleveranciers de eerste contacten gelegd met klanten en distributeurs. Vijf jaar later is er daadwerkelijk een afzetmarkt in de regio gecreëerd.

Toeleveranciers hebben hun plek veroverd - zelfs in markten waar weinig beweging was, als Thailand. Ook daar zijn diverse kassen gebouwd dankzij de contacten die de afgelopen jaren zijn gelegd.

Dan is er nog Vietnam. Ook daar wordt flink geïnvesteerd: kassenbouwers en toeleveranciers zien de private investeringen ieder jaar toenemen. De markt groeit snel en is veelbelovend en dan gaat het niet alleen om vertical farms maar met name om de kasteelt en de beschermde teelt. De Vietnamezen schuwen een tochtje over de grens bovendien niet en komen graag in Bangkok kijken naar nieuwe technieken.



Kassenbouw en automatisering

Naast de kassenbouw is ook automatisering een hot topic. Dat wordt ingegeven door strengere wetten, toenemende handhaving en stijgende lonen.

Voor Nederlandse toeleveranciers is het daarnaast van belang om de kennis van lokale markt op te doen. De Nederlandse techniek is bruikbaar - maar tropische tuinbouw vereist een totaal andere insteek.

Staan hiermee alle lichten op groen voor een succesvolle Horti Asia 2018? Dat dan weer niet. De plannen van de organisator zijn onduidelijk. De combinatie met de VIV gaat volgens de organisator volgend jaar niet door vanwege ruimtegebrek en de beurs zal daarom in augustus georganiseerd worden. Daar zijn de standhouders natuurlijk niet blij mee, zeker gezien het succes van de combinatie. We houden jullie op de hoogte.


Bekijk de fotoreportage van de Horti Asia hier