Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alternatief voor plastic

Duitse DEG investeert in verpakking uit plantenresten

Verpakkingsafval uit plastic is wereldwijd een steeds groter milieuprobleem. De Indiase regering heeft hier nu op gereageerd en in sommige staten een verbod op bepaalde plastic verpakkingen opgelegd. Het ontbreekt op de Indiase markt echter nog aan alternatieven. Hierbij kan een product van het bedrijf 'Bio-Lutions' uit Hamburg uitkomst bieden. De 'Deutsche Entwicklungs- und Investitionsgesellschaft' (DEG) heeft in het kader van het upscaling-programma van het ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (BMZ) 500.000 euro voor de realisering van dit plan beschikbaar gesteld.


Foto: Bio-Lutions

Product uit plantenresten vervangt plastic verpakkingen
Bio-Lutions produceert biologisch afbreekbare verpakkingen en wegwerpservies uit plantenresten zoals bananenstammen, ananas- of tomatenplanten. Deze worden allereerst gedroogd, aansluitend worden ze mechanisch verkleind tot micro- of nanovezels. Vermengd met water zijn de vezels dan zelfbindend en kunnen ze zonder extra bindmiddelen verwerkt worden tot verpakkingen en wegwerpservies in verschillende vormen.

De door Bio-Lutions ontwikkelde methode werd tot nu toe in een pilotproject getest. Nu zal er in Bangalore in de Indische staat Karnataka een grotere industriële installatie voor de vrijwel CO2-neutrale producten ontstaan.

Samenwerking met coöperatie van kleine boeren
Bio-Lutions zal samenwerken met een coöperatie van kleine boeren uit de regio Bangalore die het plantaardige materiaal voor de productie van de verpakkingen levert en zichzelf zo een extra inkomen verschaft.

Het bedrijf heeft reeds een Indiase online-supermarkt als klant voor zich kunnen winnen. Daar kunnen de consumenten dan bijvoorbeeld bananen in een verpakking uit bananenplanten kopen. Bio-Lutions is van plan om haar producten over enkele jaren ook in Europa aan te bieden.
Publicatiedatum: