Mediterraan dieet lijkt goed voor de hersenen

Een langdurig onderzoek bij Schotten toont aan dat een dieet met veel groenten en fruit, olijfolie, bonen en granen, beperkte hoeveelheden vis, zuivel en wijn en zeer weinig rood vlees en gevogelte het brein minder snel doet krimpen. De studie, uitgevoerd door Britse neurologen, is bijzonder omdat ze niet kijkt naar één soort voedingsmiddelen (vlees versus vis bijvoorbeeld) maar naar het effect van een langdurig en trouw gevolgde voedingswijze, een dieet bovendien op mediterrane leest geschoeid – hoewel het dan werd uitgevoerd onder Schotten. Van het mediterrane dieet is al bekend dat het beter is voor hart- en bloedvaten.
 
De vorsers haalden bij het begin van hun studie, enkele jaren geleden al, bijna duizend Schotten van rond de zeventig bij elkaar die allemaal nog goed bij geest waren – ze hadden (nog) geen tekenen van dementie. Van elk van de deelnemers noteerden ze de voedingsgewoontes, en met welke 'trouw' die werden gevolgd. Vervolgens werd bij iets meer dan de helft van alle deelnemers op hun 73ste een MRI-scan uitgevoerd, waarmee het totale hersenvolume werd gemeten alsook de hoeveelheid grijze stof en de dikte van de hersencortex (de buitenkant van onze hersenen). Iets meer dan vierhonderd deelnemers aan de studie kwamen drie jaar later – op hun 76ste dus – opdagen voor een tweede hersenscan.
 
De wetenschappers zagen duidelijke verschillen in het krimpen van de hersenen tussen deelnemers die een 'normaal' Schots dieet volgden en mensen die op culinair vlak meer gefocust waren op Zuid-Europa. Zo bleek het totale hersenvolume van de eerste groep tijdens de voorbije drie jaar meer te zijn afgenomen dan dat van de tweede groep. Het zou om een verschil gaan van (amper) 0,5 procent, maar dat is wel de helft van de hersenkrimp ten gevolge van normale veroudering.
 
Wat betreft het volume in grijze stof, die instaat voor informatieverwerking in onze hersenen, en de dikte van de cortex vonden de onderzoekers geen significante verschillen. (sst)
 
Bron: Michelle Luciano, University of Edinburgh, VK in Neurology

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven