Spanje wijdt 30.000 hectare aan broccoliteelt
Het dagprogramma combineert hoogstaande gastronomische activiteiten met activiteiten van een meer ontspannen en culturele aard. Jesús Mari Rodríguez, de burgemeester van de stad herinnert aan de verbintenis die zijn gemeente in 1980 is aangegaan om het gewas te introduceren. Het was aangegaan met de landbouwcoöperatie San Blas en een klein aantal pionierende telers die een nieuw wintergewas wilden proberen. Niemand kon zich voorstellen hoe broccoli ons landschap zou veranderen, door heel de Ribera zou verspreiden en het landbouwgewas zou worden waaraan het meeste areaal wordt toegewezen."
De burgemeester schat het totale areaal, gewijd aan broccoli in Spanje, op 30.000 hectare, met een jaarlijkse productie van 375.000 ton, waarvan 230.000 wordt geëxporteerd. Ribaforada is de hoofdproducent van Navarra en behoort tot de top vijf in Spanje. Het is een gewas dat economische activiteit, export, werkgelegenheid en gezondheid genereert.
Santiago Cordón, de Tudelan chefkok benadrukte het belang om de kinderen te enthousiasmeren voor deze groenten. Daarvoor wordt een workshop voor kinderen gehouden op zaterdag 10 december, "Zodat kinderen kunnen leren hoe je broccoli moet telen, verzorgen en klaar maken." Op dezelfde dag zal Cordón zelf een kookworkshop geven en een proeverij met broccoli in de hoofdrol.
Bron: Diario de Navarra