Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verslag VLAM World Food Moscow 2016:

Belgen blijven actief op Russische markt

VLAM trok midden september opnieuw naar Moskou om er samen met 7 exportbedrijven en de Belgische Fruitveiling (BFV) op zoek te gaan naar exportkansen voor onze verse groenten en fruit. Sinds augustus 2014 zijn de Russische grenzen gesloten voor onze producten. Toch blijft de beurs interessant: de beurs trekt immers ook veel bezoekers van de omliggende landen aan.
De draagwijdte van de beurs gaat veel verder dan de Russische grenzen. Zo kon World Food Moscow ook dit jaar rekenen op heel wat exposanten: meer dan 1460 bedrijven uit 65 landen waren present. Zo'n 20.600 bezoekers uit Rusland en ver daarbuiten zakten af naar de beurs. Een ideale gelegenheid om contacten te leggen met naburige landen.



Op de Belgische stand van 108m² waren zeven exportbedrijven van de partij: Devos Group, Calsa/Weiss, Bel'Export, Vergro, Wouters Fruithandel, DSF en D&G Fruit Business. Samen met een vertegenwoordiger van BFV zochten ze naar nieuwe exportkansen voor onze producten. De beursdeelname kadert in de campagne 'Taste of Europe', waarmee VLAM dankzij Europese cofinanciering promotie voert voor onze groenten en fruit buiten Europa.

Over de buurlanden
Sinds de Russische boycot kreeg onze export naar de buurlanden van Rusland een andere dynamiek. Terwijl sommige landen een duidelijk alternatief kunnen bieden, vallen andere markten weg. Enkele voorbeelden:
Kazachstan kende een sterk 2014 en 2015 voor de export van onze peren, goed voor 5.000 ton in 2015. De eerste helft van 2016 vielen de volumes wat terug, maar toch blijft deze markt belangrijker dan vóór 2014.

Onze export naar Estland kende niet onmiddellijk na de boycot een groei, maar toont tijdens de eerste helft van 2016 wel sterke resultaten. Vooral onze peren doen het er goed, met meer dan 5.000 ton, maar ook de andere versproducten volgen. Onze totale export naar Estland was in de eerste helft van 2016 al goed voor 7.164 ton aan vers fruit en 1.389 ton aan verse groenten.

De export naar Litouwen en Letland kende vooral in 2014 en 2015 een sterke stijging. In 2016 kon deze trend zich niet voortzetten.

Onze export naar Wit-Rusland viel terug in 2015, maar stabiliseert sindsdien wel, zowel voor peren als voor groenten zoals sla, paprika, prei …

De export naar Oekraïne viel helemaal stil voor onze verse groenten en fruit.
Georgië, Azerbeidzjan en Mongolië nemen vooral Belgisch fruit af. De eerste twee markten kopen bijna uitsluitend onze peren, waarbij Georgië een krimpende markt is, terwijl Azerbeidzjan iets grotere volumes afneemt. Mongolië koopt dan weer vooral appels maar toont ook een terugval in 2015 en 2016.


Publicatiedatum: